Khamis, 6 Jun 2013

Cucur Ubi Kayu Pedas


Bahan-bahan :


2 cawan ubi kayu yang diparut dan ditos airnya
1 sudu teh jintan manis
½ sudu teh jintan putih
2 sudu besar udang kering (ditumbuk)
Cili kering (dipotong kecil)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 sudu besar tepung gandum
Daun kari (dipotong kecil)
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Serbuk kunyit 


Cara Membuatnya :


1. Bahan-bahan di atas dicampurkan ke dalam ubi kayu yang telah diparut.

2. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan sedikit serbuk kunyit agar cucur nampak lebih cantik dengan warna kekuningan. Gaulkan kesemua bahan hingga sebati.

3. Kemudian, ambil sedikit adunan dan digoreng dalam minyak yang telah dipanaskan.

4. Goreng hingga masak dan garing. Sedia untuk dihidang.

Selasa, 28 Mei 2013

Talam Ubi Kayu (Gula Merah)



Bahan Untuk Lapisan Bawah :


800 gram ubi kayu (diparut dan ditoskan airnya)
Sedikit garam
1 ½ cawan santan @ secukupnya


Bahan Untuk Lapisan Atas :


1 ½ cawan tepung beras
1 cawan gula merah
2 ¾ cawan santan
3 sudu besar gula pasir
Sedikit garam


Cara Membuat Lapisan Bawah :


1. Campurkan sedikit garam di dalam santan. Kacau hingga garam larut.

2. Seterusnya, masukkan air santan tadi ke dalam ubi kayu yang diparut. 

3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan masukkan ubi.

4. Kukus hingga masak.


Cara Membuat Lapisan Atas :


1. Masak gula merah bersama 1 cawan santan sehingga gula merah larut. Sejukkan.

2. Bancuh tepung beras bersama santan dan juga air gula merah. Masukkan juga gula pasir dan sedikit garam. Kacau hingga sebati.

3. Apabila bahagian bawah sudah masak, tuangkan adunan ini. Kukus lagi sehingga masak.

4. Sejukkan dan kemudian bolehlah dipotong. Sedia untuk dihidang.

Kerepek Ubi Kayu Bercili Bombastic


Bahan-bahan :

 
Ubi kayu (dihiris nipis dan digoreng)
10 tangkai cili kering
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Gula
Garam
Sedikit perasa (jika suka)


Cara Membuatnya :


1. Ubi kayu dihiris nipis dan digoreng.

2. Blender cili kering bersama bawang merah dan bawang putih. Blender jangan terlalu lumat.

3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bahan yang dikisar tadi dan masukkan air. Biarkan seketika.

4. Masukkan gula (lebih sedikit), garam, perasa dan masak hingga agak kering dan pecah minyak.

5. Seterusnya, masukkan ubi yang digoreng dan gaul dalam kuali sekejap sahaja. Tutup api. Sedia untuk dihidang.


Nota : Pastikan cili agak kering dan pecah minyak supaya kerepek tidak menjadi lembut. Jika anda inginkan kerepek lebih pedas, boleh tambahkan cili.