Bahan-bahan
:
400 gram tepung gandum
150 gram air
1 camca teh garam
4 camca besar marjerin
1 cawan serunding
Minyak masak untuk menggoreng
tenggelam
Cara
Membuatnya :
1. Larutkan garam dalam air.
2. Gaul ramas majerin dan tepung sehingga
tidak nampak lagi butiran-butiran marjerin.
3. Masukkan semua air sekaligus
dan uli sehingga mendapat doh yang sedikit keras.
4. Kandungan air bergantung
kepada tepung jadi jika adunan terlalu lembut, anda boleh menambah tepung.
Begitu juga jika adunan terlalu keras sehingga tak boleh dicanai. Tambahkan air
jika perlu.
5. Canaikan adunan senipis 1 mm.
Isi inti dan bentukkan menjadi karipap menggunakan pencetak. Buat sehingga
habis semua doh.
6. Panaskan minyak dengan api
perlahan. Gorengkan karipap mini sehingga kekuningan.
7. Angkat dan sejukkan sebelum
disimpan dalam bekas kedap udara.
Tip
Masakan :
Faktor paling penting dalam
menghasilkan karipap mini adalah kerangupannya. Kerangupan karipap mini
berlainan dengan kerangupan karipap biasa. Doh karipap mini menggunakan minyak
yang sedikit supaya kerangupannya menyamai kerangupan biskut cream cracker.
Ia
perlu digoreng dengan api perlahan agar dapat menjadikan bahagian dalam kulit
karipap juga garing. Ini bererti keseluruhan kulit karipap masak sepenuhnya dan
menjadi garing. Berbeza dengan karipap biasa yang hanya garing diluar malah
kulitnya lebih rapuh dengan penggunaan minyak yang banyak.
Biasanya karipap mini yang
dibeli sering berbau hapak malah rasanya juga berubah setelah lama disimpan. Disinilah
kegunaan marjerin. Ia dapat mengurangkan risiko ini untuk membolehkan ia
disimpan lebih lama walaupun dibungkus dalam plastik.
Jika membuat karipap biasa,
kita akan menyusun karipap yang siap dibentuk satu persatu dalam dulang supaya
tidak melekat sesama mereka. Apabila menggunakan minyak yang sedikit dalam doh,
kebarangkalian doh untuk melekat semula lebih tinggi.
Jadi anda perlu menguli
doh dengan lebih keras lagi. Takkan nak susun karipap mini yang halus-halus
satu-persatu. Lambakkan karipap mini dalam dulang tanpa perlu risau karipap
berubah bentuk. Bagaimanapun saya nasihatkan supaya anda tidak menindih terlalu
tinggi. Cukuplah setakat 3 lapisan sahaja.
Nota : Resipi dan tips ini saya
copy dari sebuah blog.