Rabu, 16 November 2011

Kek Karamel


Kek Karamel

Bahan (A) - Bahagian Gula Hangus 


Loyang saiz 7x7
2 sudu besar gula (untuk dijadikan gula hangus)

Bahan (B) - Bahagian Atas (Karamel) 


1/2 tin susu cair FN
70 gram gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur

Bahan (C) - Lapisan Kek 


140 gram tepung gandum
70 gram gula kastor
3 biji kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45 ml minyak masak

Bahan (D) - Cara Buat Merinque 


6 biji putih telur
70 gram gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC) 

 

Cara Membuat Bahan A : 


Tabur gula dalam loyang dan masak atas api yang perlahan. Biarkan gula hancur dan bertukar menjadi warna perang. Kemudian, biarkan gula tersebut sejuk. 

Cara Membuat Bahan B : 


Kacau semua bahan (B) perlahan-lahan dan jangan sampai berbuih. Jika berbuih, karamel tidak akan jadi.

Masukkan bahan (B) ke dalam loyang gula hangus tadi iaitu bahan (A) dengan menapiskannya terlebih dahulu (guna penapis).

Cara Membuat Bahan C : 


Pukul gula dan telur hingga kembang. Masukkan air, baking powder dan juga tepung. Kemudian, masukkan minyak masak. Gaul hingga sebati.

Cara Membuat Bahan D : 


Pukul bahan (D) menggunakan mesin hingga kembang. Pukul hingga apabila kita angkat adunan tersebut tidak akan jatuh. Putar mesin dengan kelajuan yang tinggi.


Cara Membuat Keseluruhannya : 


Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul menggunakan senduk hingga sebati.

Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna atau perisa jika mahu.

Masukkan ke dalam loyang tadi. Bakar cara double boiling iaitu dengan menggunakan dua loyang. Satu loyang yang besar dimasukkan air dan satu loyang lagi untuk adunan kek.

Kemudian, letakkan loyang yang berisi kek ke dalam loyang yang berisi air. Bakar selama 1 jam suhu 160-180C.

Bila sudah masak angkat dan rehatkan selama 10 minit. Kemudian, baru terbalikkan kek yg dibakar tadi.

Masukkan ke dalam  peti sejuk selama 1 jam dan bolehlah dimakan sejuk-sejuk. Kek ini hanya boleh bertahan selama 5 hari dalam peti sejuk.

Biskut Cincin


Biskut Cincin

Bahan-bahan : 

2 cawan tepung gandum
1 cawan marjerin
1 cawan tepung kastard
1 cawan gula halus
2 biji telur merah sahaja
1 sudu teh esen vanilla
1 botol coco rice

 

Cara Membuatnya : 


Pukul marjerin dengan gula hingga kembang. Masukkan 1 biji telur merah serta esen vanilla dan pukul lagi.

Seterusnya, masukkan tepung gandum, tepung kastard yang telah diayak. Uli hingga sebati.

Canai setebal setengah inci atau (ikut suka) dan tekan dengan acuan kuih cincin.

Sapu merah telur dan tabur coco rice. Kemudian bolehlah dibakar hingga masak.

Kuih Loyang @ Kuih Goyang @ Kuih Sarang Tebuan


Kuih Loyang @ Kuih Sarang Tebuan

Bahan-bahan : 


1 kg tepung beras
4 biji telur
2 senduk gula atau secukup rasa
Sedikit air kapur
Air secukupnya

Cara Membuatnya : 


Ayak tepung beras terlebih dahulu. Kemudian masukkan telur dan gula. Gaulkan.

Seterusnya, masukkan air kapur sedikit demi sedikit. Kacau lagi. Masukkan air hingga adunan cair dan sesuai untuk digoreng. Jika kuih terlalu keras, boleh tambahkan air.

Panaskan minyak di dalam kuali dan panaskan satu lagi minyak di dalam periuk kecil dan rendamkan acuan kuih loyang di dalam periuk minyak tadi. Pastikan minyak dan acuan betul-betul panas kerana jika tidak kuih akan melekat di acuan semasa menggoreng nanti.

Apabila minyak panas, rendamkan acuan ke dalam tepung yang dibancuh tadi dan masukkan ke dalam kuali. Kemudian, goyang-goyangkan acuan agar kuih dapat dikeluarkan dari acuan.

Seterusnya, apabila kuih telah keluar masukkan semula acuan ke dalam periuk yang berisi minyak untuk dipanaskan.  Kemudian, ulang lagi dengan memasukkan acuan ke dalam adunan. Buat sehingga adunan habis.

Goreng kuih hingga warna keemasan. Akhir sekali, bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara untuk menjamin kualiti kuih.

Rabu, 19 Oktober 2011

Lepat Liat

Lepat Liat

Bahan – bahan : 

500 gram tepung pulut
200 gram gula merah
100 gram gula pasir
2 cawan air
2 helai daun pandan
1 biji kelapa parut (putih sahaja)
Sedikit garam
Sedikit minyak
Daun pisang secukupnya (jemur atau layur dahulu)

Cara Membuatnya : 

Masukkan air, gula merah, gula pasir dan daun pandan ke dalam periuk dan masak hingga larut dan sejukkan.

Masukkan tepung pulut ke dalam bekas dan sendukkan gula yang dimasak tadi sedikit demi sedikit hingga habis dan uli hingga sebati semuanya.

Kelapa di gaul dengan sedikit garam. Kemudian, ambil daun pisang dan lenserkan minyak di atasnya. Letakkan satu sudu besar tepung tadi dan isikan sedikit kelapa di tengahnya. Lipat dengan kemas.

Ulang cara tadi hingga adunan habis dan kukus hingga masak dalam 10 minit.

Siap untuk dihidangkan.

Selasa, 18 Oktober 2011

Agar-agar Santan Gula Merah

Agar-agar Santan Gula Merah

Bahan-bahan : 

24 gram agar-agar
½ cawan gula merah
½ cawan gula pasir atau secukup rasa
2 ½ cawan santan
3 ½ cawan air
1 biji telur
2 helai daun pandan diikat

Cara Membuatnya : 

Masak agar-agar dengan 3 cawan air bersama daun pandan. Masak dengan api sederhana sehingga agar-agar hancur dan mendidih.

Sementara itu, masak gula merah dan gula pasir bersama ½ cawan air. Kacau dan biarkan mendidih. Kemudian, tapis gula yang dimasak dan masukkan ke dalam agar-agar yang telah hancur tadi.

Gaul telur dan santan sehingga sebati. Tapis adunan telur dan santan ke dalam adunan agar-agar. Kacau dan biarkan mendidih seketika.

Tutup api dan tuangkan adunan ke dalam loyang atau acuan. Sejukkan dan kemudian bolehlah dipotong.

Sedia untuk dihidangkan.

Jumaat, 14 Oktober 2011

Cucur Jawa

Cucur Jawa

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula pasir
1 cawan gula merah
Sedikit garam
Air  (lebih kurang 2 cawan)
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuatnya : 

Campurkan gula pasir dan gula merah bersama 2 cawan air. Masak hingga mendidih. Biarkan sejuk atau suam.

Tuangkan air gula tadi ke dalam adunan tepung gandum dan tepung beras. Tambahkan garam. Gaul hingga sebati dan ditimbuk-timbuk hingga berbuih.

Peram adunan tadi semalaman.

Ambil sesenduk adunan dan digoreng dengan minyak yang secukupnya.