Selasa, 29 Mei 2012

Nasi Himpit Kuah Kacang

Nasi Himpit Kuah Kacang

Bahan Untuk Nasi Himpit :

3 cawan beras
9 cawan air (boleh dikurangkan)
Sedikit garam
2 helai daun pandan (disimpul)

Bahan Untuk Kuah Kacang :

2 cawan kacang tanah (digoreng dengan memasukkan 1 sudu teh minyak)
1 piring cili kering dipotong
Minyak untuk menumis
3 ulas bawang merah
Air asam jawa secukupnya
Sedikit gula merah
Sedikit halia
Sedikit lengkuas
1 batang serai (diketuk)
Gula dan garam secukup rasa


Cara Membuat Nasi Himpit :

Beras dibasuh terlebih dahulu. Masak beras bersama 9 cawan air. Masukkan sedikit garam dan daun pandan. 

Setelah masak, masukkan nasi yang masih panas di dalam plastik dan tekan hingga padat dan ratakan.

Tindih dengan benda berat agar nasi menjadi lebih mampat. Nasi yang tidak ditekan dengan baik akan menyebabkan nasi mudah hancur ketika dipotong.

Tunggu hingga nasi sejuk serta keras. Kemudian bolehlah dipotong.


Cara Membuat Kuah Kacang :

Cili kering direbus kemudian dimesin bersama dengan bawang merah, halia dan lengkuas.

Buka api, panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yang dimesin tadi. Tambahkan sedikit air. Kemudian, tunggu hingga pecah minyak.

Kacang tanah dimesin dan jangan terlalu hancur. 

Apabila telah pecah minyak, masukkan kacang tanah, gula, gula merah dan garam secukup rasa. Seterusnya, masukkan air asam jawa.

Tunggu hingga mendidih dan agak pekat. Kemudian bolehlah dihidang bersama nasi himpit.

Nasi Himpit

Nasi Himpit

Bahan-bahan :

3 cawan beras
9 cawan air (boleh dikurangkan)
Sedikit garam
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara Membuatnya :

Beras dibasuh terlebih dahulu. Masak beras bersama 9 cawan air. Masukkan sedikit garam dan daun pandan. 

Setelah masak, masukkan nasi yang masih panas di dalam plastik dan tekan hingga padat dan ratakan.

Tindih dengan benda berat agar nasi menjadi lebih mampat. Nasi yang tidak ditekan dengan baik akan menyebabkan nasi mudah hancur ketika dipotong.

Tunggu hingga nasi sejuk serta keras. Kemudian bolehlah dipotong. Sedia untuk dihidang.

Jumaat, 25 Mei 2012

Cara Berlauk

Cara Berlauk

Bahan Untuk Inti:

1 cawan daging @ isi ayam (dipotong kecil @ dicincang)
1 labu bawang besar (potong dadu)
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 sudu makan rempah kurma
1 sudu teh minyak
Garam secukup rasa
Daun bawang (dihiris)
Cili merah (dihiris)

Bahan Untuk Kuih:

2 cawan tepung gandum
Santan secukupnya
Air
1 biji telur
Garam secukup rasa
Pewarna kuning

Cara Membuat Inti :

Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih beserta rempah sehingga wangi.

Masukkan daging dan garam secukup rasa. Kacau dan biarkan mendidih sehingga kering. Angkat dan sejukkan.

Cara Membuat Kuih :

Campurkan kesemua bahan untuk kuih. Kisar hingga sebati dan tapis.

Panaskan acuan bahulu dan sapu rata minyak masak.

Tuangkan adunan ke dalam acuan. Masukkan sesudu kecil inti yang telah disediakan.

Taburkan hirisan cili merah dan daun bawang. Tutupkan adunan dengan tudung periuk.

Setelah bahagian tepi kekuning-kuningan bolehlah diangkat. Ambil dua biji kuih cara dan tangkupkan ketika hendak dihidang.