Sabtu, 27 April 2013

Bubur Ayam Berempah (Kari)


Bahan-bahan :


½ ekor ayam (dipotong kecil)
3 cawan beras
4 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
Halia  (dihiris)
5 sudu besar serbuk kari daging (dibancuh dengan sedikit air)
Sayur sawi
1 tangkai daun kari
Lobak merah (dipotong dadu)
Santan
Garam secukup rasa
Sedikit perasa (jika perlu)
Minyak untuk menumis


Cara Membuatnya :


1. Masak beras dengan air yang banyak sehingga hancur. Hendaklah dikacau selalu agar tidak berkerak dan nasi hancur dengan baik.

2. Sementara menunggu nasi lembut, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang dihiris iaitu bawang merah, bawang putih dan halia beserta daun kari. Tumis hingga wangi dan kekuningan.

3. Setelah bawang menjadi kuning dan wangi, masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air tadi. Masukkan juga ayam dan sedikit garam. Tambahkan air jika terlalu kering.  Masak hingga ayam lembut. Tutup api.

4. Apabila nasi telah hancur dan lembut masukkan sayur sawi dan juga lobak merah. Biarkan seketika sehingga sayur menjadi lembut.

5. Kemudian, masukkan ayam yang dimasak tadi bersama kuahnya. Masukkan juga santan dan garam secukup rasa.

6. Tunggu hingga mendidih. Sedia untuk dihidang.

Isnin, 22 April 2013

Aiskrim Asam Ko



Bahan-bahan :


Beberapa biji  buah asam ko
Gula
Air secukupnya


Cara Membuatnya :


1. Larutkan gula di dalam air panas. Kemudian masukkan air masak hingga cukup rasa manisnya seperti yang dikehendaki.

2. Masukkan sebiji buah asam ko ke dalam plastik aiskrim. Jika hendak jimat, boleh dibelah dua dan masukkan sebelah sahaja.

3. Seterusnya, tuangkan air gula yang dibancuh tadi. Ikat hujung plastik tersebut dengan kemas.

4. Bekukan hingga keras dan sedia untuk dinikmati.
 

Aiskrim Buah Markisa

Aiskrim Buah Markisa yang telah disejukkan

Sebelum disejukkan

Buah Markisa yang mempunyai banyak khasiatnya

 

Bahan-bahan :

 

5 biji buah markisa
Air gula secukupnya
Air masak


Cara Membuatnya :

 

1. Belah dua buah markisa dan ambil isi di dalamnya. Kisar di dalam blender bersama sedikit air.
 
2. Tapis bahan yang dikisar tadi menggunakan penapis. Tambahkan air masak sedikit demi sedikit jika terlalu pekat.
 
3. Seterusnya, masukkan air gula secukup rasa. Kacau hingga sebati.
 
4. Tuangkan air markisa tersebut di dalam plastik aiskrim dan diikat. 
 
5. Bekukan hingga keras. Sedia untuk dinikmati.

Roti Telur


Bahan-bahan :


6 keping roti sandwich
2 biji telur
Secubit garam halus
½ camca teh serbuk lada sulah
Sedikit marjerin untuk menggoreng


Cara Membuatnya :


1. Satukan telur, garam halus dan lada sulah di dalam bekas. Kemudian kacau atau kokok sedikit agar ianya sebati. 

2. Panaskan kuali non stik dengan api sederhana. Jika tiada boleh juga menggunakan kuala biasa dan letak sedikit marjerin. 

3. Celup roti dalam bancuhan telur dan digoreng. Balik atau alihkan bila sudah kekuningan. 

4. Makan panas-panas dengan menyapu atas permukaan roti dengan sos cili campur mayonis atau mengikut citarasa sendiri.

5. Selamat menjamu selera.

Jelatah


Bahan-bahan :


1 biji nenas (dibelah 4, dibuang tengah dan dihiris nipis)
2 biji timun (dihiris nipis)
Sos cili
1 ulas bawang besar (dihiris)
Gula dan garam secukup rasa


Cara Membuatnya :


Campurkan bawang besar, nenas dan timun di dalam satu bekas.

Masukkan sos cili, gula dan garam secukup rasa mengikut citarasa anda.

Sedia untuk dihidang.

Ayam Masak Tomato


Bahan-bahan :


1 ekor ayam
2/3 piring cili kering yang dipotong
1 ulas bawang besar (dimesin)
3 ulas bawang merah (dimesin)
3 ulas bawang putih (dimesin)
Halia (dimesin)
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 tangkai daun kari
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah tomato
Sedikit sos cili
Sedikit serbuk jintan manis
Garam dan gula secukup rasa
Daun sup dan daun bawang


Cara Membuatnya :


1. Satu ekor ayam dibersih dan dipotong kemudian digoreng hingga separuh masak.

2. Mesin bawang besar, bawang merah, buah tomato, cili kering, bawang putih dan halia. Kisar hingga halus.

3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bawang merah yang dihiris bersama daun kari, bunga cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis. Tumis hingga wangi dan kekuningan.

4. Seterusnya, masukkan bahan yang telah dikisar bersama-sama ayam yang dimasak tadi. Biarkan hingga pecah minyak.

5. Masukkan gula dan garam secukup rasa bersama serbuk jintan manis. Masukkan juga sos cili secukupnya.

6. Langkah seterusnya ialah dengan memasukkan air yang mencukupi untuk dijadikan kuah.

7. Tunggu hingga mendidih dan bolehlah ditutup api. Taburkan hirisan daun sup dan daun bawang. Sedia untuk dihidang bersama nasi.

Nasi Tomato Ain


Bahan-bahan :


5 cawan beras
2 ulas bawang merah (dihiris)
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
Sedikit minyak sapi untuk menumis
100 gram tomato puri (1 tin kecil)
Garam secukup rasa
Lobak merah (dihiris memanjang)
Sedikit kismis (jika ada)
2 sudu besar susu pekat manis atau secukup rasa
Daun sup dan daun bawang


Cara Membuatnya :


1. Goreng bawang merah bersama bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan daun kari dengan menggunakan minyak sapi hingga kuning.

2. Masukkan tomato puri dan juga air secukupnya. Masukkan juga garam secukup rasa. Biarkan mendidih.

3. Seterusnya, masukkan beras dan juga susu pekat manis. Biarkan hingga hampir masak.

4. Apabila nasi sudah hampir masak, masukkan lobak merah dan juga kismis. Kacau hingga sebati.

5. Biarkan sehingga nasi betul-betul masak. Akhir sekali, boleh taburkan hirisan daun sup dan daun bawang agar lebih wangi dan menarik.

6. Sedia untuk dihidang.