Khamis, 10 Oktober 2013

Tat Gulung Nanas

Tat Gulung Nanas

Tat Gulung

Bahan-bahan :

250 gram buttercup
1 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung jagung
Tepung gandum ikut lembut adunan
1 biji kuning telur (untuk disapu di atas kuih)
Jem nanas secukupnya


Cara Membuatnya:

1. Pukul butter dan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan telur dan esen vanila. Kacau lagi.

3. Masukkan tepung jagung yang diayak terlebih dahulu.

4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat lagi pada jari.

5. Jangan masukkan tepung terlalu banyak kerana bila ianya terlalu keras, sukar untuk kita membentuknya nanti.

6. Tekan dengan acuan tat. Letakkan jem di tengah dan gulung hingga kedua-dua bahagian bercantum.

7. Sapu kuning telur di atasnya.

8. Bakar hingga masak dan sedia untuk dihidang.

Jumaat, 4 Oktober 2013

Air Asam Boi

Air Asam Boi

Bahan-bahan :

10-15 biji asam boi @ asam kecut warna merah @ asam ko
2 liter air atau secukupnya
Gula ikut kemanisan yang anda suka
2 biji limau kasturi
Ais kiub secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Rebus asam boi dengan air hingga asam boi kembang.

2. Masukkan gula secukup rasa. Biarkan sejuk.

3. Tuang dalam jug dan perah jus limau kasturi. Letak ais kiub secukupnya.

4. Biarkan sejuk dan boleh hidang. 

Selasa, 17 September 2013

Bubur Barli

Bubur Barli

Bahan-bahan :
 
350 gram biji barli (basuh dan rendam seketika)
Santan
Gula pasir
Sedikit garam
2 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :
 
1. Rebus biji barli hingga kembang dan empuk.

2. Setelah biji barli empuk, masukkan pula gula secukup rasa. Biarkan seketika.
 
3. Masukkan santan secukupnya, daun pandan dan juga sedikit garam agar terasa lebih lemak dan enak.
 
4. Tunggu hingga mendidih dan sedia untuk dihidang.