Jumaat, 8 November 2013

Kek Coklat Kukus Kak Sheila

Kek Coklat Kukus Kak Sheila
Kek Coklat Kukus Kak Sheila

Kek Coklat Kukus

Bahan-bahan :

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
½ cawan susu pekat manis
1 cawan minyak masak
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur


Cara Membuatnya :

1. Pukul telur dengan gula hingga kembang dan gebu.

2. Masukkan esen vanila dan susu pekat manis.

3. Campurkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat di dalam pengayak dan ayakkannya bersama-sama.

4. Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit sehingga habis dan kacau hingga semuanya sebati.

5. Akhir sekali, masukkan minyak masak.

6. Sapu loyang dengan sedikit marjerin atau boleh alaskan kertas minyak di atasnya. Tuangkan adunan ke dalam loyang untuk dikukus.

7. Panaskan periuk pengukus terlebih dahulu dan kukus sehingga masak.

8. Letakkan coklat masakan atau topping agar kek lebih enak dan menarik. 

9. Sedia untuk dihidang.

Khamis, 7 November 2013

Kuih Sagu Pandan

Kuih Sagu Pandan

Bahan-bahan :

2 cawan sagu dibasuh dan ditoskan airnya
4 cawan air
2-3 helai daun pandan
1 cawan gula pasir
Pewarna hijau
Kelapa parut dibuang kulitnya
Sedikit garam


Cara Membuatnya :

1. Mesin daun pandan dengan 1 cawan air. Tapis untuk mendapatkan airnya.

2. Masukkan 3 cawan air, gula, air daun pandan yang dimesin tadi dan pewarna hijau di dalam kuali. Masak hingga gula larut dan air mendidih.

3. Apabila air telah mendidih, masukkan sagu. Kacau hingga sagu masak dan airnya telah kering. Setelah itu, masukkan ke dalam bekas atau loyang dan dibiarkan sejuk.

4. Apabila telah sejuk, kelapa parut dicampurkan dengan sedikit garam. Kemudian, potong kuih dan salutkan dengan kelapa parut tadi.

5. Sedia untuk dihidang.

Kek Oren Simple

Kek Oren Simple
Bahan-bahan :

1 biji buah oren
1 cawan minyak
1 ½ cawan gula halus
3 biji telur
2 cawan tepung gandum (diayak bersama baking powder)
1 sudu besar baking powder (diayak)
Pewarna oren


Cara Membuatnya :

1. Parut sedikit kulit oren. Jangan terlalu banyak kerana boleh menyebabkan kek menjadi pahit. Cukuplah sedikit untuk memberikan aroma yang harum. Ketepikan dahulu.

2. Oren dipotong, di buang biji dan urat putih ditengah-tengah, kemudian oren di potong kecil-kecil.

3. Masukkan dalam blender bersama minyak, gula dan telur dan kisar sehingga halus.

4. Tuangkan bahan-bahan kisar ke dalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit. Masukkan sedikit pewarna oren beserta parutan kulit oren tadi. Kacau hingga sebati.

5. Tuangkan ke dalam loyang yang sudah digriskan dengan minyak.

6. Bakar pada suhu 170°C selama 40 minit hingga 1 jam atau sehingga masak bergantung pada oven masing-masing.

Sumber : iresepi

Ahad, 3 November 2013

Cucur Jagung Pedas

Cucur Jagung Pedas

Bahan-bahan :

4 cawan tepung gandum
2-3 tongkol jagung (dihiris untuk ambil isinya)
½ labu bawang merah (dihiris nipis)
1 sudu besar cili kisar
Udang hidup
1 sudu teh yis
1 biji telur
Sedikit daun kucai (dipotong)
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng


Cara Membuatnya :

1. Masukkan kesemua bahan kecuali air dan minyak ke dalam sebuah bekas.

2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati.

3. Biarkan seketika lebih kurang 15 hingga 30 minit atau sehingga adunan nampak naik.

4. Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.

5. Toskan dan sedia untuk dihidangkan.

Jumaat, 1 November 2013

Petua Mendapatkan Laksa Beras yang Lembut

Laksa Beras Eka

Kadang-kala laksa beras yang dimasak tidak begitu lembut dan agak liat ketika dimakan. Cara untuk mendapatkan laksa yang lembut ialah basuh dan rendam terlebih dahulu laksa hingga kembang. Tujuannya adalah untuk mempercepatkan lagi proses merebus nanti. Setelah itu, rebus hingga laksa betul-betul masak dan bolehlah ditutup api.

Tambahkan air lagi ke dalam bekas laksa dan rendam buat seketika. Lebih baik direndam semalaman kerana ianya akan menjadi lebih lembut. Rendaman kali terakhir ini adalah untuk memastikan laksa betul-betul lembut dan tidak liat.

Akhir sekali, bolehlah ditoskan. Anda akan mendapat laksa yang betul-betul lembut dan sangat mudah untuk dimakan. Selain itu, laksa akan menjadi lebih banyak kerana ianya kembang sepenuhnya.

Petua Mendapatkan Biji Petai yang Besar

Biji petai

Untuk mendapatkan biji petai yang besar dan segar, ambil biji petai dan rendamkan ke dalam air garam lalu dibiarkan semalaman. Keesokan harinya lihat perubahan petai tersebut. Pasti anda akan berpuas hati dengan hasilnya.


Selasa, 15 Oktober 2013

Agar-Agar Kering

Agar-agar Kering

Agar-agar Kering Warna-warni

Bahan-bahan :

1 tahil agar-agar bertali (37.5 gram)
1 kg gula pasir
Air yang disukat
Pewarna merah, hijau dan kuning


Cara Membuatnya :

1. Pertama sekali, basuh agar-agar bertali hingga bersih.

2. Masukkan agar-agar ini ke dalam jug air. Tujuan memasukkan agar-agar ke dalam jug adalah untuk menyukat kandungan agar-agar dan jumlah air yang perlu dimasukkan.

3. Tandakan kedudukan agar-agar tersebut di jug. Contohnya jika agar-agar tersebut berada di tengah jug, tandakan kedudukan tersebut.

4. Setelah itu, tuangkan agar-agar ke dalam periuk.

5. Masukkan air sebanyak 2 kali di mana kedudukan agar-agar yang ditanda pada jug tadi.

6. Rebus agar-agar bersama air yang disukat sehingga mendidih dan hancur.

7. Apabila agar-agar telah hancur semuanya, masukkan gula pasir.

8. Masak hingga mendidih dan bolehlah tutup api.

9. Asingkan agar-agar kepada 4 bekas. Setiap bekas diwarnakan dengan warna yang berlainan. Hijau, kuning, merah dan satu lagi dibiarkan putih.

10. Setelah sejuk dan keras bolehlah dipotong. Jangan potong terlalu kecil kerana agar-agar akan mengecut selepas kering.

11. Jemur agar-agar. Sesekali balik-balikkan agar-agar supaya kering sekata. Jemur sehingga seminggu dan agar-agar tidak melekat serta kering sepenuhnya.