Selasa, 27 Januari 2015

Kuih Lopes

kuih lopes

kuih lopes

Bahan A :

2 cawan pulut
2 cawan santan cair (½ biji kelapa)
½ cawan air tapisan pandan (7 helai daun pandan)
1 sudu teh air kapur
½ biji kelapa parut muda
Garam secukup rasa


Bahan B (Air Gula) :

1 cawan air
½ cawan gula merah
½ cawan gula pasir
1 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Basuh pulut dan rendamkan selama 1 hingga 2 jam.

2. Masukkan semua bahan kecuali kelapa parut muda ke dalam loyang dan kukus sehingga 30 minit.

3. Masakkan bahan B sehingga mendidih dan tapiskan. Kemudian ketepikan.

4. Keluarkan pulut yang sudah dimasak dan masukkan ke dalam mangkuk kecil, kemudian tekan supaya leper tetapi padat.

5. Gaulkan dengan kelapa parut muda yang sudah digaulkan dengan garam.

6. Hidangkan dengan air gula merah.

Isnin, 12 Januari 2015

Agar-agar Roti Milo

Agar-agar Roti Milo

Agar-agar Roti Milo

Bahan-bahan :

24 gram agar-agar
1 tin susu cair
4 ½ cawan air
5 keping roti
1 sudu planta
Milo
Gula secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Roti dicarikkan dan dikisar bersama susu cair sehingga halus. Ketepikan.

2. Masak agar-agar bersama 4 ½ cawan air sehingga hancur.

3. Kemudian, masukkan gula secukup rasa.

4. Tuangkan adunan roti yang dikisar ke dalam agar-agar tadi.

5. Kacau perlahan dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih.

6. Masukkan planta untuk mengilatkan agar-agar sambil kacau perlahan-lahan.

7. Apabila telah mendidih, tutup api.

8. Asingkan sedikit adunan dan masukkan milo. Kacau hingga sebati.

9. Tuangkan adunan roti tadi ke dalam acuan secara berselang.

10. Sejukkan di dalam peti sejuk dan bolehlah dihidang.

Isnin, 29 Disember 2014

Kuih Kalakatar Versi Tepung Gandum

Kuih Kalakatar Versi Tepung Gandum

Kuih Kalakatar Versi Tepung Gandum

Bahan-bahan :

4 biji kelapa muda (diambil isi dan airnya)
3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
2 biji telur
7 ½ cawan air kelapa muda
1 ½ - 2 cawan gula (secukup rasa)
Secubit garam


Cara Membuatnya:

1. Lenser loyang yang bersesuaian dengan sedikit marjerin. Tidak perlu dialas.

2. Masukkan telur dan gula ke dalam mangkuk adunan. Pukul telur dan gula bersama sedikit garam hingga gula larut dan telur berbuih. Tak perlu kembang.

3. Masukkan tepung beras, tepung gandum dan air kelapa secara berselang-seli, sedikit demi sedikit hingga habis. Pastikan adunan sebati.

4. Masukkan bater ke dalam loyang. Letakkan loyang di rak paling bawah di dalam oven.

5. Taburkan isi kelapa muda di permukaan atas kuih.

6. Bakar sehingga masak. Bahagian atas kuih nampak keperangan apabila kuih telah masak sempurna.

7. Sejukkan kuih sepenuhnya sebelum dipotong dan dihidang.

Rabu, 24 Disember 2014

Biskut Oat Koko

Biskut Oat Koko

Biskut Oat Koko

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 ½ cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
3 cawan oat
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur
5 sudu besar serbuk koko
50 gram coklat chip


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula dan marjerin sehingga kembang.

2. Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi.

3. Masukkan serbuk koko dan oat. 

4. Ayak tepung bersama soda dan masukkan sedikit demi sedikit.

5. Akhir sekali, masukkan coklat chip.

6. Uli sehingga mendapat doh yang baik.

7. Buat bentuk bulat dan tekankannya di atas dulang pembakar.

8. Bakar di dalam ketuhar sehingga masak.

Ahad, 21 Disember 2014

Serimuka Jagung

Serimuka Jagung

Serimuka Jagung

Bahan A (Lapisan Bawah) :

1 cawan pulut
1 cawan jagung hiris @ jagung biji di dalam tin
1 ½  cawan santan cair ( ½ biji kelapa)
1 sudu teh garam


Bahan B (Lapisan Atas) :

2 cawan santan pekat
½ cawan air tapisan pandan
1 sudu teh pewarna hijau
½ cawan gula pasir
½ cawan tepung gandum
½ cawan gula pasir
2 sudu makan tepung kastard
1 biji telur
1 sudu teh garam


Cara Membuat Lapisan Bawah :

1. Basuh dan rendamkan pulut selama 3 jam.

2. Masukkan bahan A ke dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.

3. Sapukan sedikit minyak atau lapikkan plastik ke dalam loyang.

4. Tekan pulut dan jagung yang sudah masak tadi.

5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.


Cara Membuat Lapisan Atas :

1. Masukkan bahan B ke dalam mangkuk dan kacau rata. Kemudian tapiskan.

2. Masukkan di dalam kuali tidak lekat dan panaskan sekadar suam-suam kuku.

3. Tuangkan perlahan-lahan ke atas pulut tadi.

4. Kukuskan selama 30 minit.

5. Sejukkan dahulu, kemudian potong dan sedia dihidangkan.

Pau Kukus Sekaya

pau kukus sekaya

pau kukus sekaya

Bahan Untuk Pau :

500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
½ peket yis mauripan 11 gram
½ cawan minyak
Air secukupnya
Daun pisang
Jem sekaya


Cara Membuat Pau :

1. Masukkan yis mauripan ke dalam mangkuk. Letakkan sedikit air dan kacau agar yis tersebut larut dan tidak berketul.

2. Campurkan tepung gandum bersama gula di dalam bekas.

3. Masukkan minyak dan yis tadi sedikit demi sedikit.

4. Jika masih tidak mencukupi, masukkan air secukupnya. Uli hingga menjadi adunan yang licin dan kenyal.

5. Buat bentuk bulat kecil dan masukkan jem sekaya di tengahnya. Tutup inti dengan mencantumkan hujung adunan tadi.

6. Letakkan setiap adunan tadi di atas daun pisang yang dipotong bulat.

7. Setelah itu, bolehlah dikukus selama 10 minit pada suhu yang tinggi.

Sabtu, 13 Disember 2014

Homemade Kuah Rojak Special

Rojak Buah-buahan

Kuah Rojak

Bahan-bahan :

1 botol besar sos cili (680 gram)
1 kg gula pasir
1 kg gula merah
½ kg tepung gandum
1 botol kicap (340 ml)
Belacan
1 botol kecil otak udang (220 gram)
50 gram cili kering (dikisar)


Cara Membuatnya :

1. Masak gula merah bersama air sehingga gula larut. Tapiskan.

2. Campurkan semua bahan di dalam kuali termasuk air gula tadi.

3. Masak sehingga mendidih dan pekat seperti yang diinginkan.

4. Tutup api dan tuangkan di dalam botol.

5. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais agar ianya tahan lebih lama.

6. Hidangkan bersama buah-buahan kesukaan anda.

7. Taburkan kacang tanah yang ditumbuk supaya lebih sedap.