Khamis, 1 Oktober 2015

Step by Step Cara Membuat Agar-agar Kering

Agar-agar Kering

Agar-agar kering atau juga dikenali sebagai beleda kering di Kelantan dan Terengganu merupakan sejenis kuih tradisional lama. Rasanya sedap dan enak. Ia merupakan sejenis kuih yang manis, pelbagai warna yang dijemur sehingga kering dan tahan lama.

Agar-agar kering merupakan pada asasnya dibuat daripada agar-agar manis yang telah dikeringkan. Lebih dari satu warna dihasilkan dan daun pandan digunakan bagi menimbulkan bau wangi. Apabila agar-agar yang dimasak telah menjadi keras, agar-agar tersebut akan dipotong pada saiz potongan yang bersesuaian. Saiz potongan tersebut biasanya akan berkurangan selepas dijemur apabila agar-agar tersebut kehilangan air dan berubah menjadi agar-agar kering.

Agar-agar kering yang baik biasanya mempunyai rupa berkaca, disebabkan kandungan gula yang mengeras dikelilingnya. Ia mempunyai rasa yang rangup di bahagian luar dan lembut di dalam. Agar-agar kering biasanya jarang dihasilkan dan hanya dibuat bagi acara istimewa seperti Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidil Adha.


RESIPI AGAR-AGAR KERING

OLEH : SAJIAN HATI



Bahan-bahannya :

1 tahil agar-agar bertali (37.5 gram)
1 kg gula pasir
Air yang disukat
Pewarna yang disukai


Cara Membuatnya :

Langkah pertama, basuh agar-agar bertali sehingga bersih.


Step by Step Cara Membuat Agar-agar Kering

Masukkan agar-agar ini ke dalam jug air. Tujuan memasukkan agar-agar ke dalam jug adalah untuk menyukat kandungan agar-agar dan jumlah air yang perlu dimasukkan.



Tandakan kedudukan agar-agar tersebut di jug. Contohnya jika agar-agar tersebut berada di tengah jug, tandakan kedudukan tersebut. 



Masukkan air sebanyak 2 kali di mana kedudukan agar-agar yang ditanda pada jug tadi.


Setelah itu, tuangkan air tersebut ke dalam periuk yang berisi agar-agar.


Rebus agar-agar bersama daun pandan dan air yang disukat sehingga mendidih dan hancur.


Apabila agar-agar telah hancur semuanya, masukkan gula pasir.


Masak hingga mendidih dan bolehlah tutup api. Keluarkan daun pandan.


Asingkan agar-agar kepada 4 bekas. Setiap bekas diletakkan pewarna yang disukai dan dibiarkan sejuk. Setelah agar-agar keras bolehlah dipotong. Jangan potong terlalu kecil kerana agar-agar akan mengecut selepas kering. Lapikkan agar-agar dengan plastik.


agar-agar yang dijemur

Jemur agar-agar dan sesekali balik-balikkan agar-agar supaya kering sekata.  Untuk menjaga kualiti kebersihan, tutup agar-agar dengan kain nipis agar bebas dari habuk dan kotoran. Jemur selama seminggu sehingga agar-agar tidak melekat dan kering sepenuhnya.

Agar-agar Kering

Rabu, 30 September 2015

Step by Step Cara Membuat Kuih Bakar Kacang

Kuih Bakar Kacang

Kuih bakar kacang merupakan sejenis kuih tradisional Melayu Malaysia yang diperbuat daripada kacang hijau. Kacang hijau yang telah dibuang kulit, di basuh dan digoreng hingga keperangan. Kemudian dikisar sehingga halus. Dicampur dengan tepung ubi dan bahan lain.

Kuih tradisional ini mempunyai acuan yang unik dengan corak daunnya. Kuih ini menjadi kegemaran masyarakat Melayu di Malaysia terutama golongan tua. Ia sesuai untuk majlis kenduri dan hidangan hari raya. Kuih ini sukar didapati kerana proses membuatnya yang agak rumit iaitu ketika proses menerapnya dan tiada generasi baru yang mahu mempelajarinya.


RESIPI KUIH BAKAR KACANG

OLEH : SAJIAN HATI


Bahan-bahan :


1 kg kacang hijau yang dibuang kulit
1 kg tepung ubi
Gula halus secukupnya
4 biji telur
Sedikit garam
Santan pekat daripada sebiji kelapa


Cara Membuatnya :

Kacang hijau dibasuh dan digoreng tanpa minyak hingga kuning dan garing.



 Tepung ubi juga digoreng tanpa minyak hingga wangi dan ringan.



Setelah itu, kisar kacang hijau hingga halus. Ayak agar kisaran kacang lebih halus. Sukat kacang hijau yang telah dimesin menggunakan mangkuk.


Perhatian :

1 mangkuk kacang yang dimesin bersamaan 1 mangkuk gula halus dan 1 mangkuk tepung ubi harus dimasukkan ke dalam adunan.

Contohnya jika terdapat 3 mangkuk kacang yang telah dimesin, sila masukkan 3 mangkuk gula halus dan 3 mangkuk tepung ubi.

Setelah disukat semua, lebihkan sedikit gula dengan memasukkan 5 sudu besar gula halus lagi. Kacau rata ketiga-tiga bahan ini.



Telur dipecah dan dipukul hingga kembang dan masukkan sedikit garam.



Seterusnya, masukkan telur ke dalam campuran tepung tadi. Gaul lagi.



Kemudian masukkan santan secukupnya. Uli hingga sebati.



Tekan doh dengan meletakkan sedikit minyak ke atas acuan agar mudah untuk mengeluarkan kuih dan tidak menjejaskan kecantikan kuih.


Sebelum meletakkan kuih di atas loyang, sapukan sedikit minyak di atasnya agar kuih mudah ditanggalkan dan tidak melekat.


Bakar dalam ketuhar hingga masak dan garing. Sedia untuk dinikmati.


Kuih Bakar Kacang

Agar-agar Kering Berperisa

Agar-agar Kering Berperisa

Bahan-bahan :

1 tahil agar-agar bertali (37.5 gram)
1 kg gula pasir
Air yang disukat
Strawberi emulco @ Perisa strawberi
Pandan emulco @ Perisa pandan
Oren emulco @ Perisa oren
Pewarna yang sesuai jika menggunakan perisa


Cara Membuatnya :

1. Langkah pertama, basuh agar-agar bertali sehingga bersih.

2. Masukkan agar-agar ini ke dalam jug air. Tujuan memasukkan agar-agar ke dalam jug adalah untuk menyukat kandungan agar-agar dan jumlah air yang perlu dimasukkan.

3. Tandakan kedudukan agar-agar tersebut di jug. Contohnya jika agar-agar tersebut berada di tengah jug, tandakan kedudukan tersebut.

4. Setelah itu, tuangkan agar-agar ke dalam periuk.

5. Masukkan air sebanyak 2 kali di mana kedudukan agar-agar yang ditanda pada jug tadi.

6. Rebus agar-agar bersama air yang disukat sehingga mendidih dan hancur.

7. Apabila agar-agar telah hancur semuanya, masukkan gula pasir.

8. Masak hingga mendidih dan bolehlah tutup api.

9. Asingkan agar-agar kepada 4 bekas. Setiap bekas diletakkan warna dan perisa yang dikehendaki.

10. Setelah sejuk dan keras bolehlah dipotong. Jangan potong terlalu kecil kerana agar-agar akan mengecut selepas kering.

11. Jemur agar-agar dan sesekali balik-balikkan agar-agar supaya kering sekata. Jemur sehingga seminggu dan agar-agar tidak melekat serta kering sepenuhnya.

Samperit Susu Dahlia

Samperit Susu Dahlia
Samperit Susu Dahlia
Samperit Susu Dahlia

Bahan-bahan :

250 gram buttercup
½ tin susu pekat
100 gram tepung ubi
450 gram tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
Pewarna yang disukai


Cara Membuatnya :

1. Butter dan susu pekat dipukul hingga sebati tetapi tidak perlu lama sangat. 

2. Jika pukul lama bila dibakar nanti kuih akan kembang.

3. Kemudian, masukkan esen vanila.

4. Masukkan tepung ubi dan tepung jagung yang telah diayak sedikit demi sedikit.

5. Bahagikan adunan kepada dua warna ikut kesukaan.

6. Guna acuan samperit pecah 15 jika tiada boleh terap bentuk yang disukai.

7. Bakar pada suhu 150 oC selama 15-20 minit atau mengikut ketuhar masing-masing.

Selasa, 29 September 2015

Biskut Campuran Badam dan Cornflakes

Biskut Campuran Badam dan Cornflakes

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula perang
½ cawan badam (dipanggang dan dikisar)
½ cawan cornflakes yang dikisar
3 cawan tepung gandum @ secukupnya
1 sudu teh esen vanila
Nestum (untuk ditabur)
Coklat masakan


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula perang bersama marjerin hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan kacau lagi.

3. Seterusnya, masukkan badam dan cornflakes.

4. Akhir sekali, masukkan tepung gandum secukupnya.

5. Uli hingga menjadi doh.

6. Masukkan doh ke dalam cawan kertas dan bakar hingga masak.

7. Cairkan coklat masakan dan tuangkan ke atas kuih.

8. Taburkan nestum di atasnya.

9. Tunggu hingga coklat keras dan simpan dalam bekas kedap udara.

Aiskrim Coconut Shake

Aiskrim Coconut Shake

Bahan-bahan :

1 biji kelapa muda (diambil isi dan airnya)
Susu pekat manis secukupnya


Cara Menyediakannya :

1. Masukkan isi kelapa muda dan airnya di dalam blender.

2. Tuangkan susu pekat secukupnya mengikut manis yang dikehendaki.

3. Kisar hingga isi kelapa hancur dan sebati.

4.Tuangkan ke dalam bekas acuan aiskrim.

5. Bekukan sehingga keras.

6. Lalukan bekas acuan dengan air agar aiskrim mudah ditanggalkan.

7. Sedia untuk dinikmati dan pasti anda merasa kesedapannya.

Jumaat, 25 September 2015

Biskut Kismis Rangup Cornflakes

Biskut Kismis Rangup Cornflakes

Bahan-bahan :

150 gram tepung gandum
1 camca teh serbuk penaik
¼ camca teh garam
100 gram cornflakes (dikisar)
½ cawan kismis
150 gram mentega @ marjerin
50 gram gula aising
50 gram gula perang
1 camca teh esen vanila
1 biji telur


Cara Membuatnya :

1. Ayak bersama tepung gandum, serbuk penaik dan garam di dalam mangkuk.

2. Kemudian masukkan cornflakes dan kismis. Ketepikan dulu.

3. Pukul mentega bersama gula aising dan gula perang sehingga sebati.

4. Masukkan telur dan esen vanila. Kacau lagi.

5. Kaup balikkan campuran cornflakes tadi.

6. Sudukan adunan ke dalam cawan kertas.

7. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180oC selama 15-20 minit atau hingga kekuningan.

8. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan.

9. Kemudian paip coklat putih cair keatasnya jika suka.

Selasa, 22 September 2015

German Strawberry Cookies

German Strawberry Cookies

German Strawberry Cookies

Bahan-bahan :

125 gram butter
125 gram tepung kentang
80 gram tepung gandum (tepung superfine pun boleh)
40 gram gula aising
Secubit garam (tak letak pun tak apa)
1 sudu teh strawberi emulco


Cara Membuatnya :

1. Satukan tepung kentang dan tepung gandum. Ayakkan keduanya.

2. Putar butter dengan gula aising sehingga kembang.

3. Kemudian, masukkan strawberi emuco.

4. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.

5. Simpan adunan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.

6. Keluarkan adunan dan ambil sedikit, buat bentuk bulat-bulat kecil sebesar guli.

7. Susun di atas dulang pembakar yang telah disapu dengan butter.

8. Celup garpu dalam air suam dan tekan ke atas bebola sehingga membentuk corak.

9. Bakar pada suhu 175oC selama 20 minit.

10. Sejukkan dan masukkan dalam bekas kedap udara.

Sabtu, 19 September 2015

Aiskrim Kelapa Muda

Aiskrim Kelapa Muda

Bahan Untuk Membuat Aiskrim Kelapa Muda :

1 biji kelapa muda (diambil isi dan airnya)
Air gula secukupnya


Cara Membuat Aiskrim Kelapa Muda :

1. Campurkan isi kelapa muda dan airnya di dalam bekas.

2. Tuangkan air gula secukupnya mengikut manis yang dikehendaki.

3. Bancuhan air gula hendaklah pekat agar tidak menggunakan terlalu banyak air.

4. Kacau hingga sebati dan tuangkan ke dalam bekas acuan aiskrim.

5. Bekukan sehingga keras.

6. Lalukan bekas acuan dengan air agar aiskrim mudah ditanggalkan.

7. Sedia untuk dinikmati dan pasti anda merasa kesedapan air kelapa muda.

Rabu, 16 September 2015

Petua Memilih Ikan Air Tawar


Terdapat banyak jenis ikan air tawar di pasaran iaitu ikan patin, siakap, keli, tilapia dan pelbagai lagi. Namun yang demikian, masih ramai yang tidak tahu cara memilih ikan air tawar yang baik.

Cara terbaik untuk memilih ikan air tawar segar di pasaran adalah dengan memilih kulitnya yang bersih dan masih berkilat. Jika badan ikan ditekan dengan hujung jari, ia tidak lembut. Matanya jernih dan tidak kemerahan. Insangnya segar dan tidak hanyir.

Petua Menghilangkan Hanyir Ikan Air Tawar


Hanyir pada ikan air tawar dapat dihilangkan dengan memerap menggunakan jus limau nipis ataupun jus asam jawa semasa membersihkannya. Ia juga dapat dihilangkan dengan menambah lebih banyak bahan perencah di dalam masakan yang menjadikan masakan lebih enak.

Selasa, 15 September 2015

Petua Meranggupkan Tomato yang Ranum



Untuk merangupkan tomato yang terlalu ranum dan sedikit lembik, cubalah cara ini. Rendam tomato di dalam air sejuk yang telah dicampurkan dengan sedikit garam. Biarkan semalaman di dalam peti sejuk sebelum digunakan dalam masakan anda. 

Namun, jika ada tomato yang masih hijau pula, cuba cara ini. Masukkan tomato dan pisang ke dalam plastik kedap udara dan biarkan selama dua hari. Pasti tomato akan lebih ranum. Selamat Mencuba :)

Jumaat, 11 September 2015

Kek Mentega Strawberi dan Vanila

Kek Mentega Strawberi dan Vanila

Kek Mentega Strawberi dan Vanila

Kek Mentega Strawberi dan Vanila


Bahan Untuk Membuat Kek Mentega Strawberi dan Vanila :

1 ½ cawan marjerin
1 ½ cawan gula halus
2 ½ cawan tepung gandum
5 biji telur
1 sudu teh baking powder
½ sudu teh esen vanila
Strawberi emulco secukupnya


Cara Membuat Kek Mentega Strawberi dan Vanila :

1. Pukul marjerin dengan gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

3. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik dan masukkan ke dalam adunan.

4. Kacau hingga sebati dan bahagikan adunan kepada dua bahagian.

5. Satu bahagian diletakkan esen vanila dan satu lagi letakkan strawberi emulco.

6. Sapukan permukaan loyang dengan marjerin terlebih dahulu agar kek tidak melekat.

7. Tuangkan adunan kek secara berselang-seli antara adunan strawberi dan vanila.

8. Panaskan ketuhar dan bakar sehingga masak.

9. Keluarkan kek dari loyang, potong dan sedia untuk dihidang.

Isnin, 7 September 2015

Homemade Aiskrim Jagung dan Strawberi

Aiskrim Jagung dan Strawberi

Bahan-bahan :

1 tin susu cair
¼ tin susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovalett
1 biji telur
Strawberi emulco
Bes minuman perisa jagung


Cara Membuatnya :

1. Guna mixer dan masukkan susu cair, susu pekat, telur, esen vanila dan ovalett.

2. Pukul selama 20-30 minit untuk mendapatkan tekstur yang pekat dan likat seperti ala-ala krim.

3. Asingkan kepada dua bahagian untuk dimasukkan perisa jagung dan strawberi emulco.

4. Tuangkan dalam bekas dan keraskan dalam peti ais.

5. Sedia untuk dinikmati.

Kuih Apom Lenggang

Kuih Apom Lenggang
Sumber Resipi :


Bahan Untuk Membuat Apom Lenggang :

2 cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
¾ cawan gula
Sedikit garam
1 sudu teh yis mauripan
1 ½ cawan air
1 cawan santan pekat
1 biji telur


Cara Membuat Apom Lenggang :

1. Campurkan kesemua bahan kecuali santan dan telur.

2. Kacau hingga sebati dan masukkan dalam bekas bertutup.

3. Peram selama semalaman.

4. Santan dan telur dimasukkan pada waktu pagi kerana takut santan menjadi masam.

5. Panaskan kuali non-stick dan tuang satu senduk kecil adunan apom itu.

6. Guna kuali biasa pun boleh dan letakkan sedikit minyak.

7. Masak dengan api yang kecil dan tutup kuali dengan tudung periuk.

8. Bila garing ditepi bolehlah diangkat. Tak perlu terbalikkan kerana masak sebelah sahaja.

9. Semasa masih panas lipat atau gulung kuih apom tersebut.

10. Perlu lipat semasa kuih masih panas agar ia melekat cantik dan tidak mudah terbuka.

Isnin, 31 Ogos 2015

Apam Balik Lembut

Apam Balik Lembut

Apam Balik Lembut
Sumber Resipi :


Bahan Untuk Membuat Apam Balik Lembut :

2 cawan tepung gandum
1 ½ cawan air
1/3 cawan gula pasir
2 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis mauripan
2 sudu besar minyak masak
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning telur


Bahan Tabur :

Kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan dikisar)
Gula pasir
1 tin jagung ala cream
Mentega


Cara Membuat Apam Balik Lembut :

1. Blend telur dan gula hingga kembang.

2. Masukkan baking powder, yis, minyak dan juga garam.

3. Kemudian masukkan air dan blend lagi.

4. Seterusnya, masukkan tepung gandum yang telah diayak.

5. Akhir sekali, masukkan pewarna kuning.

6. Blend hingga sebati dan perap selama 1 hingga 2 jam.

7. Dengan menggunakan kuali non stick, buat saiz kecil-kecil.

8. Letakkan inti secukupnya dan masak sehingga warna keperangan.

9. Bolehlah diangkat dan siap untuk dihidangkan panas-panas.

Khamis, 27 Ogos 2015

Kek Milo Kukus Moist

Kek Milo Kukus Moist

Bahan Yang Diperlukan :

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
½ cawan gula pasir
1 cawan milo
4 biji telur
1 cawan minyak
2 cawan tepung gandum (boleh kurangkan 2 sudu)
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder


Cara Membuat Kek Milo Kukus Moist :

1. Campurkan susu cair, susu pekat, gula pasir, milo dan minyak di dalam periuk.

2. Masak di atas api bahan tersebut dengan api yang perlahan.

3. Hendaklah dikacau selalu sehingga semuanya sebati. Tutup api dan sejukkan.

4. Pukul telur hingga kembang dan gebu.

5. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat.

6. Masukkan bahan yang dimasak berselang-seli dengan tepung. Sebatikan.

7. Lapikkan loyang dengan kertas minyak dan tuangkan adunan ke dalam loyang.

8. Kukus sehingga masak dan sedia untuk dihidang.