Ahad, 9 Julai 2023

Biskut Campuran Gajus dan Badam

 



Bahan-bahan :

250 gram buttercup

¾ cawan gula halus

¾ cawan campuran serbuk gajus dan badam (dipanggang dan ditumbuk)

1 sudu teh esen vanilla

½ cawan tepung kastard

2 cawan tepung jagung

Tepung gandum secukupnya

1 biji kuning telur

Bijan hitam

 

Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup dan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila serta campuran serbuk gajus dan badam.

3. Masukkan tepung kastard dan tepung jagung.

4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.

5. Canai dan terapkan adunan dengan acuan.

6. Sapu kuning telur dan taburkan bijan hitam.

7. Bakar hingga masak dan sedia untuk dihidang. 

 

Nota :

1. Biji gajus dan badam hendaklah dipanggang terlebih dahulu.

2. Kemudian ditumbuk sehingga hancur.

 

Ahad, 11 Jun 2023

Homemade Aiskrim Milo Tabur

 Homemade Aiskrim Milo Tabur

Homemade Aiskrim Milo Tabur

Homemade Aiskrim Milo Tabur

Homemade Aiskrim Milo Tabur

Bahan-bahan :

1 tin susu cair

¼ tin susu pekat @ secukup rasa

Milo secukupnya

1 sudu besar ovalette

 

Cara Membuatnya :

1. Masukkan ke dalam mixer susu cair, susu pekat dan ovalette.

2. Masukkan juga serbuk milo secukup rasa dan warna.

3. Pukul selama 20 minit sehingga menjadi dua kali ganda.

4. Tuangkan dalam bekas dan taburkan milo secukupnya.

5. Bekukan dalam peti ais, sedia untuk dinikmati.

 

Isnin, 1 Mei 2023

Biskut Kelapa Tradisi

Biskut Kelapa Tradisi

Biskut Kelapa Tradisi

Biskut Kelapa Tradisi

Biskut Kelapa Tradisi

Bahan-bahan :

2 cawan kelapa parut yang telah disangai menjadi garing macam nak buat kerisik

2 ½ cawan cawan tepung ubi kayu @ 250 gram (disangai)

1 ½ cawan tepung gandum @ 150gram (disangai)

1 cawan gula halus

1 ketul buttercup @ 250gram

1 biji kuning telur

Sedikit esen vanila

 

Cara Membuatnya :

1. Pukul buttercup dan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan kuning telur serta esen vanila dan kacau lagi.

3. Masukkan kelapa parut yang telah disangai sehingga garing tadi.

4. Masukkan tepung ubi kayu dan tepung gandum sedikit demi sedikit.

5. Uli sehingga sebati dan menjadi doh.

6. Tekan dengan acuan bulan sabit atau mengikut bentuk yang digemari.

7. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dinikmati.