Isnin, 18 Disember 2023

Step by Step Cara Membuat Kerisik Menggunakan Food Processor

Kerisik adalah salah satu rencah yang menyedapkan masakan terutamanya dalam pembuatan rendang. Ianya dibuat daripada kelapa. Kelapa yang diparut atau dikukur, digoreng (tanpa minyak) dan kemudiannya digiling hingga lumat. Kerisik berwarna coklat gelap dan ia boleh dibuat sendiri atau dibeli dari kedai-kedai runcit.

 

HOMEMADE KERISIK MENGGUNAKAN FOOD PROCESSOR

OLEH : SAJIAN HATI

 

Bahan-bahan :

Kelapa parut secukupnya

 

Cara Membuatnya :

Jemur kelapa parut terlebih dahulu. Hati-hati kerana semut amat suka kelapa yang manis ini. Jika malas atau cuaca tidak mengizinkan boleh lakukan langkah seterusnya.

Goreng atau sangai kelapa parut tanpa minyak hingga menjadi kuning keemasan atau garing. 

 

 
 
 Pastikan guna api kecil sahaja. Jika api besar, kelapa akan hangus dan kerisik akan jadi pahit. 
 
 

 
 
Harus dikacau selalu agar masak dengan sekata dan tidak hangit.
 
 

Apabila sudah garing, tutup api dan biarkan seketika.

 

 
 
Dalam keadaan yang agak panas, masukkan kelapa goreng ke dalam food processor. 
 

Kisar kelapa goreng tadi sehingga lumat dan mengeluarkan minyak. 

 

Bila minyak kerisik sudah keluar, masukkan ke dalam bekas bersih.

 

Tutup bekas berisi kerisik dengan kemas dan boleh digunakan pada bila-bila masa tanpa perlu letak dalam peti sejuk. Ia juga tahan berbulan-bulan.

 

Ahad, 17 Disember 2023

Homemade Minyak Kelapa Asli

 
Homemade Minyak Kelapa

minyak kelapa

Bahan-bahan :

Santan

Air panas secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Dalam bekas yang besar, campurkan santan dengan air panas. Air panas mesti lebih banyak daripada santan.

2. Biarkan semalaman agar pati santan naik ke atas.

3. Ambil bahagian atas sahaja dengan perlahan menggunakan senduk.

4. Bahagian atas merupakan pati santan untuk dijadikan minyak.

5. Ambil pati santan sampai habis dan air di bawahnya harus dibuang.

6. Masukkan pati santan dalam kuali, masak sampai jadi tahi minyak dan bertukar warna kekuningan atau keperangan.

7. Sejukkan dan tapis untuk ambil minyak sahaja.

8. Minyak ini boleh digunakan untuk memasak, dijadikan minyak rambut, membuat kuih serta biskut dan sebagainya.

 

Homemade Kerisik Menggunakan Food Processor

Homemade Kerisik Menggunakan Food Processor

Bahan-bahan :

Kelapa parut secukupnya

 

 Cara Membuatnya :

1. Jemur kelapa parut terlebih dahulu. Hati-hati kerana semut amat suka kelapa yang manis ini. Jika malas atau cuaca tidak mengizinkan boleh lakukan langkah seterusnya.

2. Goreng atau sangai kelapa parut tanpa minyak hingga menjadi kuning keemasan atau garing.

3. Pastikan guna api kecil sahaja. Jika api besar, kelapa akan hangus dan kerisik akan jadi pahit.

4. Apabila sudah garing, tutup api dan biarkan seketika.

5. Dalam keadaan yang agak panas, masukkan kelapa goreng ke dalam food processor.

6. Kisar kelapa goreng tadi sehingga mengeluarkan minyak.

7. Bila minyak kerisik sudah keluar, masukkan ke dalam bekas bersih dan kering.

8. Tutup bekas berisi kerisik dengan kemas dan boleh digunakan pada bila-bila masa tanpa perlu letak dalam peti sejuk. Ia juga tahan berbulan-bulan.