Bahulu


Bahan-bahan :

60 gram tepung gandum
Sedikit garam
1 camca teh tepung beras
60 gram gula halus
2 biji telur
½ camca teh esen vanila


Cara Membuatnya :

1. Panaskan ketuhar pada suhu 190oC.

2. Penyediaan adunan :

a) Ayak tepung gandum bersama-sama dengan tepung beras dan garam.

b) Enjutkan telur dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan esen vanila.

c) Masukkan tepung ke dalam campuran telur dan kaup balikkan tepung ke dalamnya perlahan dengan sudu logam.

3. Panaskan acuan dalam ketuhar.

4. Keluarkan dan gliskan acuan menggunakan sedikit minyak.

5. Masukkan adunan ke dalam acuan sehingga ¾ penuh.

6. Bakar dalam ketuhar selama 15-20 minit sehingga kuning keemasan.

7. Keluarkan bahulu dengan menggunakan pencucuk.

8. Biarkan bahulu sejuk sebelum disimpan atau dihidang.

Dadih Coffeemate



Bahan-bahan :

10 gram agar-agar serbuk (gunakan cap burung layang-layang)
14 cawan air
1 tin susu cair (400 ml)
200 gram coffeemate
1 ¾ cawan gula pasir  (boleh tambah atau kurangkan mengikut citarasa)
Perasa kesukaan (coklat emulco, jagung, pandan emulco)
1 keping asam gelugur


Cara Membuatnya :

1. Didihkan air. Masukkan serbuk agar-agar sedikit demi sedikit. Pastikan agar-agar larut sepenuhnya.

2. Masukkan gula dan asam keping. Kacau hingga gula hancur.

3. Masukkan susu cair. Biarkan mendidih sebentar.

4. Masukkan coffeemate sedikit demi sedikit. Pastikan tidak berketul-ketul.

5. Apabila telah mendidih dan timbul buih-buih kecil, tutup api dan keluarkan asam keping.

6. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan masukkan perisa kesukaan.

Mee Tom Yam



Bahan-bahan :

1 bungkus mee kuning (dicelur dengan air panas)
1 bungkus perencah tom yam
Ayam (dipotong kecil)
2 ulas bawang besar (dimesin)
1 ulas bawang besar (dipotong empat)
10 batang cili padi (dimesin)
Kobis (dihiris)
Sonak jagung (dihiris)
2 batang lobak merah (dipotong)
2 biji buah tomato (dipotong 4 atau 6)
8 helai daun limau purut (dikoyak-koyak)
2 batang serai (diketuk sedikit)
Garam secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Sedikit minyak


Cara Membuatnya :

1. Mesin dua ulas bawang besar bersama cili padi hingga hancur.

2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan yang dikisar tadi hingga naik bau. Kemudian, masukkan perencah tom yam.

3. Seterusnya, masukkan ayam, serai, garam dan juga daun limau purut. Masak hingga ayam lembut.

4. Masukkan air secukupnya dan juga lobak merah, sonak jagung, bawang besar dan kobis yang telah dipotong.

5. Masukkan sedikit air asam jawa dan buah tomato.

6. Masak hingga sayur lobak merah dan sonak jagung menjadi lembut serta mendidih.

7. Sedia untuk dihidang. Makan bersama mee kuning yang telah dicelur.

Biskut Bunga Blueberry



Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
Sedikit pewarna
Jem blueberry secukupnya


Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula halus hingga kembang. Kemudian, masukkan esen vanila dan sedikit pewarna. Kacau lagi.

Seterusnya, masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Uli doh hingga sebati. Jika masih lembut, masukkan tepung jagung lagi.

Canai doh dan terap menggunakan acuan bunga. Letakkan jem blueberry di tengahnya.

Bakar hingga masak.

Biskut Senyum



Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
1 ¾ cawan tepung gandum
½ cawan tepung kastard
½ sudu teh esen vanila
Ceri secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Kacau marjerin dan gula hingga kembang. 

2. Masukkan esen vanila dan kacau lagi. 

3. Masukkan tepung kastard dan tepung gandum.

4. Gaul hingga sebati. Tekan menggunakan acuan samperit dan letakkan ceri.

5. Bakar hingga masak. Simpan di dalam bekas kedap udara apabila biskut telah sejuk.

Cucur Jagung


Bahan-bahan :

2 batang jagung (dihiris isinya)
1 labu bawang besar (cincang)
2 biji cili merah @ cili kering (dihiris dan dicincang)
3 cawan tepung gandum
Sedikit ikan bilis (ditumbuk)
Air panas
Air biasa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak (untuk menggoreng)


Cara Membuatnya :

Campurkan tepung gandum, ikan bilis, isi jagung, gula, bawang besar dan cili merah.

Masukkan air panas dan kacau. Jangan masukkan terlalu banyak air panas kerana boleh menyebabkan cucur terlalu lembut.

Seterusnya, masukkan air garam dan air secukupnya. Kacau hingga sebati.

Goreng adunan tadi dengan menggunakan sudu satu persatu. Masak hingga warna keemasan dengan api yang sederhana kecil dan angkat.

Hidangkan bersama sos cili atau sos tomato. 

Sedia untuk dihidangkan.