Agar-agar
kering atau juga dikenali sebagai beleda kering di Kelantan dan Terengganu
merupakan sejenis kuih tradisional lama. Rasanya sedap dan enak. Ia merupakan sejenis
kuih yang manis, pelbagai warna yang dijemur sehingga kering dan tahan lama.
Agar-agar
kering merupakan pada asasnya dibuat daripada agar-agar manis yang telah
dikeringkan. Lebih dari satu warna dihasilkan dan daun pandan digunakan bagi menimbulkan
bau wangi. Apabila agar-agar yang dimasak telah menjadi keras, agar-agar
tersebut akan dipotong pada saiz potongan yang bersesuaian. Saiz potongan
tersebut biasanya akan berkurangan selepas dijemur apabila agar-agar tersebut
kehilangan air dan berubah menjadi agar-agar kering.
Agar-agar
kering yang baik biasanya mempunyai rupa berkaca, disebabkan kandungan gula
yang mengeras dikelilingnya. Ia mempunyai rasa yang rangup di bahagian luar dan
lembut di dalam. Agar-agar kering biasanya jarang dihasilkan dan hanya dibuat
bagi acara istimewa seperti Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidil Adha.
RESIPI AGAR-AGAR KERING
OLEH : SAJIAN HATI
Bahan-bahannya :
1 tahil agar-agar bertali (37.5
gram)
1 kg gula pasir
Air yang disukat
Pewarna yang disukai
Pewarna yang disukai
Cara Membuatnya :
Masukkan agar-agar ini ke
dalam jug air. Tujuan memasukkan agar-agar ke dalam jug adalah untuk menyukat
kandungan agar-agar dan jumlah air yang perlu dimasukkan.
Tandakan kedudukan agar-agar
tersebut di jug. Contohnya jika agar-agar tersebut berada di tengah jug,
tandakan kedudukan tersebut.
Masukkan air sebanyak 2 kali di mana kedudukan agar-agar yang
ditanda pada jug tadi.
Setelah itu, tuangkan air tersebut ke dalam periuk yang berisi agar-agar.
Setelah itu, tuangkan air tersebut ke dalam periuk yang berisi agar-agar.
Asingkan agar-agar kepada 4 bekas. Setiap bekas diletakkan pewarna yang disukai dan dibiarkan sejuk. Setelah agar-agar keras bolehlah dipotong. Jangan potong terlalu kecil kerana agar-agar akan mengecut selepas kering. Lapikkan agar-agar dengan plastik.