Jumaat, 19 Februari 2016

Step by Step Cara Membuat Pulut Kacau Sirap Rose

Pulut Kacau Sirap Rose

Pulut kacau sirap rose atau wajik merupakan sejenis kuih tradisional Melayu yang diperbuat daripada pulut yang dimasak dengan manisan dan juga santan. 

Pulut kacau sirap rose sangat popular terutama semasa kenduri-kendara dan musim perayaan. Ia juga boleh dijadikan hantaran kerana rasanya yang enak dan warnanya yang menarik.


RESIPI PULUT KACAU SIRAP ROSE

OLEH : SAJIAN HATI

Bahan-bahan :

1 kg beras pulut
1 kg santan
1 kg gula pasir
1 cawan air
Bes minuman perisa rose @ Sirap rose
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)

Cara Membuatnya :

Step by Step Cara Membuat Pulut Kacau Sirap Rose

Basuh dan rendam beras pulut semalaman. Kemudian, toskan airnya.


Step by Step Cara Membuat Pulut Kacau Sirap Rose

Masukkan pulut di dalam periuk pengukus dan buatkan lubang di tengahnya.



Panaskan periuk pengukus dan kukus pulut sehingga masak. Tutup api.


Step by Step Cara Membuat Pulut Kacau Sirap Rose

Di dalam kuali, campurkan santan, gula, garam, air dan juga sirap rose. Letakkan daun pandan yang disimpul untuk mewangikannya.

Step by Step Cara Membuat Pulut Kacau Sirap Rose

Masak sehingga mendidih. Masukkan pulut dan kacau sehingga airnya kering.


Step by Step Cara Membuat Pulut Kacau Sirap Rose

Tuangkan ke dalam bekas dan biarkan sejuk sepenuhnya. Potong dan sedia untuk dihidang.


Pulut Kacau Sirap Rose

Sabtu, 13 Februari 2016

Agar-agar Jelly Tiga Layer

Agar-agar Jelly Tiga Layer

Agar-agar Jelly Tiga Layer

Bahan-bahan :

37.5 gram agar-agar bertali
8 mug air
1 tin susu cair
Gula secukup rasa
Strawberi emulco
Bes minuman berperisa jagung
Jelly pelbagai perisa


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar bersama air hingga mendidih dan agar-agar menjadi hancur.

2. Masukkan gula secukupnya dan biarkan hingga gula larut.

3. Masukkan susu cair dan masak hingga mendidih.

4. Tutup api dan biarkan agar-agar menjadi suam kerana jika terlalu panas boleh menyebabkan jelly cair.

5. Susun jelly ke dalam acuan dan masukkan ke dalam peti ais di bahagian beku seketika.

6. Bahagikan agar-agar kepada tiga bahagian.

7. Letakkan perisa jagung serta strawberi. Satu lagi dibiarkan kosong iaitu agar-agar perisa susu.

8. Tuangkan agar-agar susu ke atas jelly dengan perlahan dan biarkan sejuk.

9. Setelah sedikit keras, cakarkan sedikit tuangkan agar-agar strawberi pula.

10. Akhir sekali, cakarkan lagi masukkan agar-agar perisa jagung.

11. Biarkan ia keras sepenuhnnya dan sedia untuk dinikmati.

Rabu, 10 Februari 2016

Bubur Cha Cha dengan Nangka

Bubur Cha Cha dengan Nangka

Bahan-bahan :

Cha cha
Gula merah
Gula pasir
Daun pandan
Santan (dari satu biji kelapa)
Sedikit garam
Isi nangka (dipotong)


Cara Membuatnya :

1. Rebus cha cha bagi lembut dan tapiskan.

2. Masak gula merah bersama sedikit air sehingga gula larut.

3. Tapis dan masukkan dalam periuk lain.

4. Campurkan juga santan, gula pasir, garam dan daun pandan.

5. Buka api dan masak hingga mendidih.

6. Masukkan cha cha tadi dan juga isi nangka.

7. Biarkan hingga mendidih dan tutup api.

8. Sedia untuk dinikmati.

Ahad, 7 Februari 2016

Agar-agar Lapis Oreo dan Milo

Agar-agar Lapis Oreo dan Milo

Agar-agar Lapis Oreo dan Milo

Agar-agar Lapis Oreo dan Milo

Bahan-bahan :

30 gram agar-agar bertali
7 mug air
1 mug susu cair
Gula secukup rasa
Biskut oreo
Milo secukupnya
2 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar bersama air dan daun pandan sehingga agar-agar hancur.

2. Seterusnya, masukkan gula secukup rasa.

3. Biarkan gula larut dan masukkan susu cair.

4. Biarkan sehingga mendidih dan tutup api.

5. Patah-patahkan biskut oreo (termasuk inti) dan diletakkan dalam acuan.

6. Tuang separuh agar-agar ke dalam acuan. Biarkan ia sedikit keras.

7. Letakkan serbuk milo di dalam agar-agar yang tinggal.

8. Kacau hingga sekata supaya tidak berketul.

9. Tuangkan ke atas agar-agar tadi untuk lapisan kedua.

10. Biarkan hingga keras sepenuhnya dan sedia untuk dinikmati.

Sabtu, 23 Januari 2016

Pulut Kacau Pink

pulut kacau

pulut kacau

pulut kacau
Sumber Resipi :
Nenek Tersayang

Bahan-bahannya :

1 kg beras pulut
1 kg santan pekat
1 kg gula pasir
1 cawan air
Pewarna merah @ bes minuman perisa rose
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Basuh dan rendam beras pulut semalaman. Kemudian, toskan airnya.

2. Masukkan pulut di dalam periuk pengukus dan buatkan lubang di tengahnya.

3. Panaskan periuk pengukus dan kukus pulut sehingga masak. Tutup api.

4. Di dalam kuali, campurkan santan, gula, garam, air dan juga pewarna.

5. Letakkan juga daun pandan yang disimpul untuk mewangikannya.

6. Masak campuran tersebut sehingga mendidih.

7. Masukkan pulut dan kacau sehingga airnya kering.

8. Tuangkan ke dalam bekas dan biarkan sejuk sepenuhnya.

9. Potong dan sedia untuk dihidang.

Sabtu, 2 Januari 2016

Kek Mentega Pelangi Versi 2

Kek Mentega Pelangi

Kek Mentega Pelangi

Bahan-bahan :

1 ½ cawan marjerin
1 ½ cawan gula halus
2 ½ cawan tepung gandum
5 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
Pewarna merah, hijau dan kuning.


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.

2. Seterusnya, masukkan esen vanilla.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

4. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik dan masukkan ke dalam adunan.

5. Kacau hingga sebati.

6. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna.

7. Sapukan permukaan loyang dengan marjerin terlebih dahulu.

8. Tuangkan adunan kek dan bakar sehingga masak.

9. Sedia untuk dinikmati.

Ahad, 20 Disember 2015

Petua Sayur Tahan Lebih Lama


Zaman ini bahan memasak dibeli bukan setiap hari, tetapi dibeli untuk stok seminggu sekali. Ketika inilah kita berdepan dengan masalah tidak tahan lama terutama sayur dan ikan yang mudah bertindakbalas jika tidak disimpan dengan baik. Petua menjaga kesegaran sayur ini mungkin pilihan terbaik untuk anda.

Bahan yang diperlukan :

Sayur
Plastik pembungkus aluminium (contoh plastik pembungkus keropok mini dan oat)
Gunting
Tisu

Cara Membuat Sayur Tahan Lebih Lama :

1. Gunting bahagian atas plastik pembungkus aluminium.
2. Lap dan bersihkan permukaan dalamnya.
3. Kemudian masukkan sayur di dalamnya.
4. Lipat kemas dan simpan di dalam peti ais.

Petua Segarkan Aroma di dalam Ketuhar


Kegunaan ketuhar gelombang mikro yang pelbagai seperti memanggang ayam, membakar kek dan biskut, merebus sayur dan sebagainya menjadikan bau ketuhar anda tidak enak baunya. Cubalah petua ringkas ini untuk membangkitkan kesegarannya.

Cara Memberi Kesegaran Aroma di dalam Ketuhar :

1. Potong dua lemon dan masukkan ke dalam air atau tuangkan sedikit air diatasnya.

2. Masukkan ke dalam ketuhar dan tekan suis pasang dan biarkan selama satu minit atau sehingga ketuhar panas.

3. Ambil lemon dan perahkan jusnya ke dalam bekas yang berisi air suam.

4. Keluarkan dulang dan cuci bersih. Gunakan kain dan lap bersih.

5. Cuci bahagian dalam dengan jus tersebut.

Petua Masak Telur Rebus

telur rebus

Sesetengah orang tidak tahu mengagak bilakah telur yang direbus masak dan sudah sedia diangkat dari atas api. Apa kata anda cuba resipi ini.

Bahan yang diperlukan :

Telur
Tisu
Air
Beras

Cara Memasak Telur Rebus :

1. Lapkan telur dan kemudian rebus di dalam periuk.
2. Masukkan juga sedikit beras dan biarkan hingga beras masak.
3. Tutup api dan telur bolehlah diangkat.

Petua Daun Kari Tahan Lebih Lama

daun kari

Daun kari mudah sekali layu sebaik dipetik daripada pokoknya. Dalam suhu biasa pun daun ini mudah bertindak balas. Malah, pabila diletakkan di dalam peti sejuk, daun kari bertukar kering dalam masa yang pantas. Cara ini mungkin membantu anda menyimpan daun kari lebih lama.

Cara membuat daun kari tahan lebih lama :

1. Leraikan daun kari daripada tangkainya.
2. Masukkan ke dalam bekar bertutup.
3. Tutup rapat dan simpan di dalam peti sejuk.

Petua Mendapatkan Telur Dadar yang Gebu


Tentu ramai yang pernah berkata mengapa telur dadar yang kita masak di rumah tidak menjadi cantik dan sedap seperti ketika makan di luar. Bagaimana caranya menjadikannya gebu dan enak dimakan? Petua di bawah mampu menyelesaikan masalah tersebut.

Langkah untuk mendapatkan telur dadar yang gebu ialah :

1. Pecah telur di dalam mangkuk.
2. Masukkan sedikit air lebih kurang 1 sudu.
3. Pukul telur hingga kembang dan goreng telur seperti biasa.

Isnin, 14 Disember 2015

Agar-agar Jagung Manis Berkrim

Agar-agar Jagung Manis Berkrim

Agar-agar Jagung Manis Berkrim

Bahan-bahan :

37.5 gram agar-agar bertali
7 mug air
1 tin susu cair
1 tin jagung krim
Gula secukup rasa
2 helai daun pandan disimpul


Cara Membuatnya :

1. Masak agar-agar bersama 7 mug air sehingga agar-agar hancur.

2. Masukkan juga daun pandan yang telah disimpul untuk menaikkan aroma.

3. Ambil ½ tin jagung dan kisar bersama ½ tin susu cair.

4. Apabila agar-agar telah hancur, masukkan gula secukup rasa.

5. Biarkan seketika sehingga gula larut.

6. Kemudian masukkan jagung yang telah dikisar.

7. Masukkan juga susu cair dan jagung yang tidak dikisar.

8. Masak sehingga mendidih.

9. Tutup api dan tuangkan dalam bekas.

10. Sejukkan dan biarkan ia keras.


Ahad, 13 Disember 2015

Nasi Kerabu Express dan Nasi Kerabu Tumis Express


NAMA PRODUK :

1. NASI KERABU EXPRESS
2. NASI KERABU TUMIS EXPRESS

* Pertama di Malaysia
* Inovasi Terkini!
* Tahan selama 6 bulan
* Terbaru set lebih lengkap. 
* Hanya perlu tambah ulam-ulaman dan lauk kegemaran
* Berat setiap pek : +- 700gram
.
.
KANDUNGAN SETIAP PEK


NASI KERABU EXPRESS

* Juga dikenali nasi kerabu biru  
* Kandungan setiap pek
(untuk 6-7 orang)

1. Beras siam
2. Isi ikan
3. Kelapa goreng
4. Budu istimewa nasi kerabu
5. Pewarna biru bunga
6. Keropok
.
.

NASI KERABU TUMIS EXPRESS

* Juga dikenali nasi kerabu kuning 
* Kandungan setiap pek
(untuk 6-7 orang)

1. Beras siam
2. Isi ikan
3. Kelapa goreng
4. Tumisan Nasi Kerabu
5. Serbuk kunyit
6. Keropok


CARA MEMASAK NASI KERABU :




HARGA PRODUK

Harga Asal : RM20
Harga Promosi : 
1 Pek RM17
2 pek RM31
Postage: RM7 satu pek

BELIAN SECARA BORONG

10 pek RM140 (RM14 satu pek)
** FREE POSTAGE
** Boleh campur


BERMINAT? HUBUNGI  :

Whatsapp/telegram/sms 0125742127
Email : ahrichworks@gmail.com

Ahad, 29 November 2015

Roti Pizza Simple

Roti Pizza Simple

Bahan-bahan :

Roti Sandwich
Sos sili
Sayur campur (direbus)
Sosej (direbus dan dihiris)
Mayonis
Keju
Serbuk lada sulah


Cara Membuatnya :

1. Sapukan sos cili pada roti.

2. Taburkan sosej dan sayur campur.

3. Letakkan mayonis dan keju.

4. Jika suka boleh taburkan serbuk lada sulah.

5. Sapukan loyang dengan sedikit marjerin agar roti tidak melekat.

6. Letakkan roti dan bakar hingga keju cair dan agak garing.

7. Jika mahu roti yang garing bolehlah dibakar dengan agak lama.

8. Sedia untuk dinikmati.

Isnin, 9 November 2015

Homemade Aiskrim (Versi Kedua)

Aiskrim

Homemade Aiskrim

Bahan-bahan :

2 biji putih telur
14 sudu gula pasir
2 sudu besar ovalett
1 sudu teh Vanila Prima (esen vanila)
2 tin susu cair Marigold


Cara Membuatnya :

1. Putar putih telur bersama gula pasir hingga kembang.

2. Masukkan ovalett dan putar hingga sebati.

3. Kemudian masukkan susu cair dan putar hingga pekat.

4. Masukkan vanila prima dan putar hingga pekat dan likat.

5. Tuangkan ke dalam bekas dan bekukannya di dalam peti sejuk.

6. Sedia untuk dinikmati.


Tips Masakan :

1. Hendaklah dikacau lama untuk mendapatkan tekstur aiskrim yang gebu.

2. Boleh masukkan apa-apa perisa yang disukai contohnya untuk perisa strawberi boleh masukkan strawberi emulco.

3. Jika anda risau yang aiskrim ini berbau hanyir telur, ianya memang salah sama sekali kerana tiada langsung bau hanyir telur.

4. Kekurangannya ialah aiskrim ini cepat cair dan apabila dikeluarkan dari peti sejuk harus dimakan dengan cepat.

Sabtu, 24 Oktober 2015

Agar-agar Jelly

Agar-agar Jelly

Agar-agar Jelly

Agar-agar Jelly

Bahan-bahan :

20 gram agar-agar bertali
4 mug air
1 mug susu cair
Gula secukup rasa
Bes minuman berperisa rose
Jelly pelbagai perisa


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar bersama air hingga mendidih dan agar-agar menjadi hancur.

2. Masukkan gula secukupnya dan biarkan hingga gula larut.

3. Masukkan susu cair dan masak hingga mendidih.

4. Tutup api dan biarkan agar-agar menjadi suam kerana jika terlalu panas boleh menyebabkan jelly cair.

5. Susun jelly ke dalam acuan dan masukkan ke dalam peti ais di bahagian beku seketika.

6. Tuangkan setengah agar-agar ke atas jelly dengan perlahan dan biarkan sejuk.

7. Masukkan sebahagian lagi agar-agar dengan perisa rose.

8. Apabila agar-agar sudah agak keras, cakar sedikit dan tuangkan agar-agar yang perisa rose pula.

9. Biarkan ia keras sepenuhnnya dan sedia untuk dinikmati.