Ahad, 22 April 2018

Kek Mentega Marble Milo

Kek Mentega Marble Milo

Kek Mentega Marble Milo

Kek Mentega Marble Milo

Kek Mentega Marble Milo

Kek Mentega Marble Milo

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
5 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila
2 cawan tepung berserbuk penaik
4 sudu besar serbuk milo @ secukupnya.


Cara Membuatnya :

1. Putar marjerin dengan gula hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan telur sebiji demi sebiji.  Putar lagi hingga sebati.

3. Masukkan tepung berserbuk penaik yang telah diayak.

4. Kacau hingga rata dan sebati. Bahagikan adunan kepada dua bahagian.

5. Satu bahagian dibiarkan kosong dan satu lagi masukkan serbuk milo.

6. Sapu loyang dengan sedikit marjerin agar kek tidak melekat.

7. Tuang adunan kek dalam loyang dan bakar sehingga masak.

8. Cucuk kek menggunakan lidi untuk memastikan kek sudah masak atau belum.

9. Jika tiada sisa kek melekat pada lidi, bermakna kek sudah masak.

10. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga.

Isnin, 19 Mac 2018

Samperit Susu Salina Ismail



Sumber Resipi :
Salina Ismail

Bahan-bahan :

1 cawan buttercup
1/2 cawan susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu tepung ubi
3 cawan tepung jagung
Coklat chip


Cara Membuatnya :

1. Sebatikan buttercup, susu pekat dan esen vanila.

2. Kacau sebati menggunakan senduk kayu dan tidak perlu pukul hingga kembang.

3. Kemudian, masuk tepung ubi dan tepung jagung.

4. Jika doh masih lembut tambahkan tepung jagung sampai tidak melekat di tangan.

5. Selepas itu, boleh tekan dengan menggunakan acuan samperit.

6. Letakkan coklat chip atau ceri sebagai hiasan.

7. Biarkan 1 jam baru dibakar untuk elak bunga jatuh.

8. Bakar pada suhu 170oC api atas dan bawah sehingga masak.

9. Sedia untuk dihidang dan dinikmati bersama keluarga.

Sabtu, 6 Januari 2018

Spageti Chickenara Mushroom Ala Pedas




Bahan-bahan :

Spageti
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos pasta cendawan Prego (ikut rasa masam yang disukai)
Isi ayam (dicincang)
Daging burger (dipotong)
Gula dan garam secukup rasa
Minyak zaitun


Cara Membuatnya :

1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.

2. Masukkan cili kisar dan masak sekejap agar cili masak.

3. Masukkan isi ayam dan daging burger.

4. Tunggu hingga isi ayam masak dan lembut.

5. Kemudian, masukkan sos pasta cendawan Prego dan sedikit air.

6. Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa.

7. Masak hingga mendidih, tutup api.


Cara Memasak Spageti :

1. Masukkan air yang banyak ke dalam periuk.

2. Masukkan juga garam dan satu sudu teh minyak zaitun.

3. Masak hingga mendidih dan masukkan spageti.

4. Biarkan hingga spageti masak dan lembut.

5. Angkat dan toskan airnya.

6. Sedia dihidang bersama sos spageti yang dimasak tadi.

Kuih Ketayap Pandan Emulco






Bahan Untuk Kulit :

2 cawan tepung gandum
1 biji telur
Santan
Garam
Pandan emulco


Bahan Untuk Inti :

Kelapa parut putih
Gula merah
Gula putih
Sedikit garam
Tepung gandum


Cara Membuat Kulit :

1. Ayak tepung gandum, masukkan garam, pandan emulco dan telur.

2. Tuangkan sedikit demi sedikit santan dan dikacau.

3. Adunan tidak boleh terlalu likat atau terlalu cair.

4. Jika kurang warna boleh masukkan lagi pandan emulco.

5. Panaskan kuali. Guna api yang perlahan.

6. Sapukan kuali dengan sedikit minyak.

7. Masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali dan buat senipis yang boleh.

8. Biarkan kuih masak dan tidak perlu diterbalikkan.  

9. Cukup sekadar melihat bahagian atas kuih sudah masak sepenuhnya.

10. Kemudian angkat dan ketepikan. Buat lagi sehingga adunan habis.

11. Letakkan inti pada kuih yang sudah siap tadi dan sedia untuk dihidang.


Cara Membuat Inti :

1. Masak gula merah bersama sedikit air hingga gula larut. Tutup api dan tapis.

2. Masukkan air gula merah tadi, gula putih, garam dan daun pandan dalam kuali.

3. Kemudian, masukkan kelapa parut. Kacau sekali-sekala hingga airnya kering.

4. Bila inti dalam keadaan agak-agak lembab, taburkan tepung gandum. Kacau rata.

5. Tutup api dan sejukkan inti.

Sabtu, 30 Disember 2017

Donat 1

donat

donat

donat

Bahan-bahan : 

1 kg tepung gandum
11 gram yis mauripan (sebungkus)
2 sudu besar susu tepung
5 camca besar marjerin
3 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat
1 sudu teh garam halus
1 camca besar serbuk penaik
Air secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Campurkan tepung, serbuk penaik, marjerin, dua jenis susu, gula dan garam.

2. Gaulkan adunan tersebut hingga sebati.

3. Bancuh yis dengan memasukkan sedikit air dan kacau hingga larut.

4. Tuang bancuhan tersebut pada campuran tepung tadi.

5. Gaulkan semua ramuan di dalam mangkuk adunan dan uli sehingga licin.

6. Biarkan selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda dari saiz asal.

7. Gunakan torak dan canaikan adunan.

8. Kemudian tekan dengan acuan donat.

9. Biarkan kepingan adunan tadi naik 2 kali ganda.

10. Goreng kepingan donat sehingga berwarna kuning keemasan.

11. Seliputi donat dengan gula aising sebelum dihidangkan.


Nota :

Donat ini enak dimakan ketika masih panas. Jika sejuk, ia agak keras.

# Resipi sesedap rasa sendiri dan bukan diambil dari mana-mana sumber.
# Gunakan apa yang ada di rumah.
# Maaf andai tidak menepati cita rasa anda.

Ahad, 26 November 2017

Lompang Pandan

Lompang Pandan

Lompang Pandan

Lompang Pandan

Lompang Pandan

Bahan-bahan :

1 ½ cawan tepung beras
¾ cawan gula pasir
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh air kapur
2 cawan air
5 helai daun pandan
Pewarna hijau
Kelapa parut putih
Sedikit garam


Cara Membuatnya :

1. Kisar daun pandan bersama 2 cawan air dan tapiskan.

2. Satukan tepung beras, gula pasir, tepung jagung dan air kapur.

3. Tuang air daun pandan tadi. Kacau sebati sehingga gula larut dan tapis.

4. Titiskan sedikit pewarna hijau agar nampak lebih menarik.

5. Acuan disapu dengan minyak masak dan kukus sekejap lebih kurang 5 minit.

6. Tuang adunan ke dalam acuan sehingga hampir penuh.

7. Kukus selama 15-20 minit sehingga lesung pipit terbentuk.

8.Sejukkan kuih sebelum keluarkan dari acuan.

9. Kelapa parut digaul bersama garam dan kukus sekejap supaya tahan lama.

10. Hidang kuih lompang bersama kelapa parut.

Air Kelapa Muda Gula Merah





Bahan-bahan :

1 biji kelapa muda (ambil isi dan airnya)
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar gula pasir
1 helai daun pandan (disimpul)
Ais ketul secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Masukkan air kelapa dan isinya di dalam bekas.

2. Masak gula merah dan gula putih bersama sedikit air.

3. Masukkan juga daun pandan untuk lebih wangi.

4. Masak hingga gula hancur dan mendidih. Tapiskan.

5. Tuang ke dalam bekas berisi air kelapa tadi.

6. Kacau hingga sebati dan masukkan ketul ais secukupnya.

7. Sedia untuk dinikmati bersama yang tersayang.

Ahad, 19 November 2017

Kuih Kalakatar Versi 2

kalakatar

kalakatar

kalakatar

kalakatar
Sumber Resipi :
Ulun Banjarese

Bahan-bahan :

1 ½ cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
1 cawan gula (kurangkan sikit jika air kelapa sudah manis)
2 biji telur
6 cawan air kelapa muda (kalau nak kuih keras sikit, boleh letak 5 cawan air)
2 cawan isi kelapa muda
½ sudu teh garam


Cara Membuatnya :

1. Campurkan dan gaulkan tepung, gula, telur, garam dan air kelapa di dalam satu bekas.

2. Setelah campuran tadi sudah digaul sebati, tapiskan ia ke dalam periuk agar tiada tepung yg berketul.

3. Masak adunan dalam periuk dengan mengguna api sederhana hingga naik wap dan hendaklah sentiasa dikacau.

4. Kemudian masukkan ke dalam dulang yang disapu dengan sedikit minyak.

5. Taburkan isi kelapa muda, bakar selama 1 ½ jam dengan kepanasan 200oC .


Nota :

1. Resipi ini saya kurangkan air menjadi 5 ½ cawan air.

2. Gula juga saya kurangkan sebanyak 3 sudu besar kerana air kelapa sudah manis.

3. Sejukkan kuih semalaman dalam peti sejuk barulah boleh dipotong.

Sabtu, 9 September 2017

Popia Nestum Milo





Bahan-bahan :

1 paket besar kulit popia
1 cawan Nestum
1/2 cawan Milo
1/2 cawan gula halus


Cara Menggulung Kulit Popia :

1. Bancuh tepung gandum bersama sedikit air sebagai gam kulit popia.

2. Ambil sekeping kulit popia, gulung dengan menggunakan chop stick dan jika tiada straw atau lidi juga boleh digunakan.

3. Gulung kulit popia dan di hujung kulit popia gamkan dengan bancuhan tepung gandum tadi.

4. Selepas semuanya siap digulung, gunting mengikut citarasa kesukaan anda. Lebih baik digunting menyerong kerana nestum dan milo boleh menyerap masuk ke dalam kulit popia.

5. Apabila siap digunting, goreng kulit popia hingga kekuningan.


Cara Membuat Adunan Nestum Milo :

1. Blender nestum bersama gula dan milo. Kisar hingga halus dan gebu.

2. Salutkan dengan adunan nestum milo ini ketika kulit popia masih panas supaya ia melekat.

3. Sedia untuk dihidang.

Isnin, 26 Jun 2017

Kek Coklat Lembab Cheese Leleh

Kek Coklat Lembab Cheese Leleh

Kek Coklat Lembab Cheese Leleh

Kek Coklat Lembab Cheese Leleh

Kek Coklat Lembab Cheese Leleh

Kek Coklat Lembab Cheese Leleh

Kek Coklat Lembab Cheese Leleh

Kek Coklat Lembab Cheese Leleh


Bahan Untuk Membuat Kek :

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan gula pasir (boleh kurangkan 2 sudu)
1 cawan serbuk koko
4 biji telur
1 cawan minyak
2 cawan tepung gandum (boleh kurangkan 2 sudu)
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder


Cara Membuat Kek :

1. Campurkan susu cair, susu pekat, gula pasir dan serbuk koko di dalam periuk.

2. Masak di atas api 4 bahan tersebut dengan api yang perlahan.

3. Hendaklah dikacau selalu sehingga semuanya sebati. Tutup api dan sejukkan.

4. Pukul telur hingga kembang dan gebu.

5. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat.

6. Masukkan bahan yang dimasak berselang-seli dengan tepung. Sebatikan.

7. Akhir sekali, masukkan minyak. Tuangkan ke dalam loyang.

8. Kukus sehingga masak dan biarkan sejuk sebelum di tuang krim cheese.


Bahan Untuk Membuat Cheese Leleh :

1/2 cawan susu pekat
1/3 cawan susu segar @ tak sampai ½ cawan susu segar
250 gram cream cheese tatura (1 bungkus)
Keju cheddar (diparut)


Cara Membuat Cheese Leleh :

1. Campurkan susu pekat, cream cheese dan susu segar.

2. Putar ketiga-tiga bahan tersebut hingga kembang.

3. Tuangkan atas kek yang telah sejuk tadi.

4. Ketebalannya mengikut citarasa masing-masing.

5. Seterusnya, taburkan keju cheddar yang telah diparut.

6. Akhir sekali simpan di dalam peti sejuk untuk menyejukkannya.

7. Sedia untuk dihidang.

8. Kek ini enak sekali dimakan ketika sejuk.

Ahad, 9 April 2017

Resepi Kek Pisang Paling Mudah

Resepi Kek Pisang Paling Mudah

Resepi Kek Pisang Paling Mudah

Resepi Kek Pisang Paling Mudah

Resepi Kek Pisang Paling Mudah

Sumber Resipi :
Nina Mirza

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
**ayak semua dan satukan**

4 biji pisang berangan (@ gantikan dengan pisang emas dalam 7-8 biji)
1 cawan minyak
1 cawan gula (@ separuh gula putih, separuh gula perang)
3 biji telur
** blend semua**


Cara Penyediaannya :

1. Bahan tepung disatukan lalu diayak dan dimasukkan dalam bekas besar.

2. Kemudian tuang bahan yang diblender ke dalam bekas tepung tadi.

3. Kaup balik tepung dan bahan blender hingga sebati.

4. Alaskan loyang dengan kertas minyak atau sapukan dengan minyak.

5. Tuangkan adunan dan bakar pada suhu 170oC selama 1 jam atau sehingga masak.

6. Cucuk tengah kek dengan lidi (kalau lidi bersih tanda kek sudah masak).

7. Kalau kukus, dalam 45 minit. Bekas comel-comel bakar dalam 20 minit

8. Sedia untuk dihidang dan dinikmati.