Sabtu, 28 Mac 2020

Lontong

Lontong

Lontong

Lontong

Lontong


Bahan-bahan :

8 ulas bawang merah
2 sudu besar udang kering (rendam dan toskan)
1 inci kunyit hidup
1/2 kubis
1/2 sengkuang
1/2 lobak merah
Kacang panjang @ kacang buncis
1/2 terung
2 biji kentang
Sedikit fucuk (rendam)
Sedikit soo hoon (rendam)
1 biji tempe
1 biji tauhu
1 biji cili merah
2 batang serai (diketuk)
1 cawan udang
1 biji kelapa (dijadikan santan)
Garam secukup rasa


Menu Tambahan :

Nasi impit
Sambal ikan bilis


Cara Membuatnya :

1. Kisar bawang merah, udang kering dan kunyit hidup sehingga lumat.

2. Masukkan bahan kisar bersama santan cair dan serai dalam periuk.

3. Masak sehingga hampir mendidih.

4. Masukkan udang diikuti dengan sayur yang jenis keras.

5. Masukkan sayur yang lembut.

6. Masukkan santan pekat, tauhu, cili merah serta garam.

7. Sesuaikan kepekatan dan rasa.

8. Hidangkan dan makan bersama sambal ikan bilis dan juga nasi impit.

Rabu, 18 Mac 2020

Kek Batik Nestum

Kek Batik Nestum

Kek Batik Nestum

Kek Batik Nestum

Kek Batik Nestum

Bahan-bahan :

600 gram biskut meri (patah 4)
250 gram buttercup
4 biji telur
1 cawan milo
1 cawan susu pekat
½ cawan serbuk koko
1 cawan nestum
1 cawan air masak


Cara Membuatnya :

1. Masukkan buttercup dalam kuali dan masak menggunakan api yang perlahan.

2. Kemudian masukkan milo, serbuk koko dan susu pekat.

3. Bila hendak mendidih, masukkan telur dan akhir sekali masukkan air.

4. Kacau hingga agak pekat dan tutup api.

5. Masukkan nestum dan juga biskut meri. Kacau sampai sebati.

6. Letakkan dalam loyang dan tekan sehingga mampat.

7. Simpan dulu dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum dimakan.

Ahad, 15 Mac 2020

Kacang Kuda Goreng Cili Kering

Kacang Kuda Goreng Cili Kering

Kacang Kuda Goreng Cili Kering

Kacang Kuda Goreng Cili Kering

Bahan-bahan :

1 peket kacang kuda
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
5-6 cili kering (digunting serong panjang)
2-3 lembar daun kari
1-2 sudu kecil biji sawi
Garam
Serbuk perasa (jika suka)
Sedikit minyak untuk menumis


Cara Membuatnya :

1. Kacang kuda dibasuh dan direndam sehingga kembang.

2. Rebus sehingga empuk dan masukkan sedikit garam. Toskan airnya.

3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar hingga layu.

4. Masukkan cili kering, daun kari, biji sawi dan masak hingga wangi.

5. Masukkan pula kacang kuda, garam dan serbuk perasa secukupnya.

6. Gaul hingga sekata dan sedia untuk dinikmati.

Ahad, 1 Mac 2020

Sagu Gula Merah





Bahan untuk Memasak Sagu :

1 cawan sagu
1 liter air
Pewarna sirap ros @ pewarna hijau
Daun pandan (disimpul)


Bahan untuk Sirap Gula Merah :

1 cawan gula merah
½ cawan gula pasir
1 cawan air
Daun pandan (disimpul)
Susu cair secukupnya


Cara Memasak Sagu :

1. Basuh sagu dan rendam selama 10 minit. Kemudian toskan airnya.

2. Didihkan air dalam kuali sehingga mendidih bersama daun pandan.

3. Masukkan sagu dan kacau sehingga sagu kembang dan menjadi jernih.

4. Kacau hingga sagu betul-betul masak.

5. Tutup api dan masukkan ke dalam penapis.

6. Lalukan dengan air masak dan toskan airnya untuk membuang kanji.

7. Masukkan ke dalam bekas dan letakkan pewarna yang disukai.

8. Biarkan ia mengeras dan sejuk di dalam peti sejuk.


Cara Membuat Sirap Gula Merah :

1. Masukkan gula merah, gula putih dan juga air di dalam periuk.

2. Letakkan juga daun pandan yang disimpul.

3. Masak sehingga gula hancur dan mendidih. Tutup api.

4. Tapis dan sejukkan pada suhu bilik.


Cara Menghidang :

1. Letak sirap gula merah terlebih dahulu.

2. Kemudian masukkan sagu.

3. Akhir sekali, letak susu cair secukupnya.

4. Sejukkan di dalam peti sejuk.

5. Sedia untuk dinikmati.

Sabtu, 17 Ogos 2019

Biskut Badam Coklat Chip

Biskut Badam Coklat Chip

Biskut Badam Coklat Chip

Biskut Badam Coklat Chip

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila
½ cawan coklat chip
¾ - 1 cawan cawan serbuk badam (sangai dahulu)
1 cawan tepung jagung
Tepung gandum secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dengan gula halus hingga sebati.

2. Masukkan esen vanila dan kacau lagi.

3. Masukkan serbuk badam dan coklat chip.

4. Masukkan  tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit.

5. Uli hingga menjadi doh dan tekan dengan acuan yang disukai.

6. Bakar sehingga masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Biskut Cornflakes

Biskut Cornflakes

Biskut Cornflakes

Biskut Cornflakes

Biskut Cornflakes
Sumber :
Facebook

Bahan-bahan :

1 cawan gula halus (kurangkan kalau tak nak manis)
1 ½ cawan planta @ butter
1 cawan kismis (potong kecil)
2 biji kuning telur
2 ½ cawan tepung gandum
2 cawan cornflakes (ramas kasar)
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh baking powder
Extra conflakes untuk celup


Cara Membuatnya:

1. Pukul marjerin dengan gula hingga sebati.

2. Masukkan kuning telur, esen vanila dan susu pekat manis. Kacau lagi.

3. Masukkan semua bahan-bahan lain. Gaul hingga rata.

4. Sudukan dan celup dalam cornflakes yang diramas. Letak atas dulang.

5. Bakar pada suhu 150 oC selama 25 minit atau bergantung pada jenis oven.

6. Bakar sehingga biskut berwarna keperangan.

7. Tunggu sejuk dan bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.


Nota :

1. Selain kismis, boleh letak coklat chip, badam cincang dan boleh dicampur.

2. Adunan memang lembik dan jangan tambah tepung.

3. Biskut ini apabila masak, dalamnya gebu macam kek tapi rangup di luar.

Khamis, 15 Ogos 2019

Biskut Kelapa

Biskut Kelapa

Biskut Kelapa

Biskut Kelapa

Biskut Kelapa
 Sumber :
Facebook

Bahan-bahan :

1 cawan planta @ marjerin @ butter
1 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum
3 cawan tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
2 cawan kelapa kering (digoreng @ sangai)


Cara Membuatnya :

1. Kacau gula  bersama planta hingga sebati.

2. Masukkan telur dan esen vanila. Kacau lagi.

3. Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan kelapa kering.

4. Adun sampai sebati. Terap dengan bentuk yang disukai.

5. Sapu kuning telur di atasnya dan tabur kelapa kering yang diwarnakan.

6. Bakar suhu 160oC selama lebih kurang 20 minit.

Selasa, 30 Julai 2019

Bingka Jagung

Bingka Jagung

Bingka Jagung

Bingka Jagung

Bingka Jagung

Bingka Jagung
Sumber :

Bahan-bahan :

1 cawan susu sejat @ 1 cawan santan pekat segera
1 ½ cawan air
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
¾ cawan gula
1 tin jagung krim @ 2 tongkol jagung (1 ½  dikisar halus, ½ dihiris nipis)
2 biji telur
1 sudu besar marjerin
Sedikit pewarna kuning
Secubit garam


Cara Membuatnya :

1. Campurkan kesemua bahan di atas kecuali jagung yang dihiris nipis.

2. Kisar hingga semua hancur dan sebati.

3. Masukkan dalam kuali bersama jagung yang dihiris nipis.

4. Masakkan dulu atas api dalam 10 minit dengan api perlahan. Kacau tanpa henti.

5. Kemudian tuang dalam loyang yang disapu dengan minyak atau marjerin.

6. Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celcius.

7. Bakar selama 1 jam atau lebih.

8. Sejukkan dulu dan bolehlah dipotong.

Ahad, 28 Julai 2019

Serimuka Durian

Serimuka Durian

Serimuka Durian

Serimuka Durian

Serimuka Durian

Serimuka Durian
Sumber :
Facebook


Bahan Lapisan Bawah :

2 cawan beras pulut ( basuh dan rendam selama 1 jam )
2 cawan santan
2 sudu besar minyak masak
Garam secukupnya


Bahan Lapisan Atas :

1 cawan durian
½ cawan tepung kastard
½ cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung beras
2 cawan santan sederhana pekat
1 cawan gula
1 biji telur
Sedikit garam
Pewarna kuning


Cara Memasak Lapisan Bawah :

1. Beras pulut ditoskan airnya.

2. Masukkan dalam loyang bersama bahan-bahan lain.

3. Kukus hingga pulut lembut dan masak.

4. Tekan pulut yang dikukus hingga padat dalam loyang atau bekas.


Cara Memasak Lapisan Atas :

1. Blender semua bahan hingga sebati.

2. Masukkan ke dalam periuk.

3. Masak atas api kecil, kacau agak-agak periuk panas dan tutup api.

4. Tuang bahan yang dimasak ke atas pulut yang ditekan padat.

5. Kukus selama 40 minit.

6. Sejukkan dulu baru dipotong.

Ahad, 30 Jun 2019

Jus Oren

Jus Oren

Jus Oren

Bahan-bahan :

2 biji buah oren
2 @ 3 sudu besar gula (secukup rasa)
Ketulan ais secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Basuh buah oren dan kupas kulitnya.

2. Belah dua buah oren kemudian buang bijinya.

3. Masuk ke dalam blender dan kisarkan buah oren bersama gula.

4. Masukkan sedikit sahaja air jika buah oren tidak mahu hancur.

5. Tapis buah tersebut dengan mengambil airnya sahaja.

6. Tuangkan ke dalam gelas besar.

7. Masukkan beberapa ketulan ais dan sedia untuk dinikmati.

Sabtu, 29 Jun 2019

Daging Masak Kicap Simple

Daging Masak Kicap Simple

Daging Masak Kicap Simple

Daging Masak Kicap Simple

Bahan-bahan :

1 kilo daging (dipotong)
4 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
Halia (ditumbuk)
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
5 sudu besar cili kisar
1 sudu perencah sup
1 keping asam gelugur
Buah tomato (dipotong)
Kicap secukupnya
Sedikit garam
Daun sup dan daun bawang (dihiris)


Cara Membuatnya :

1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bahan yang ditumbuk.

2. Masukkan juga bunga lawang dan juga kulit kayu manis.

3. Tumis hingga bawang kekuningan dan berbau wangi.

4. Masukkan cili kisar dan biarkan sebentar.

5. Kemudian masukkan daging dan air secukupnya.

6. Masak dengan menggunakan api perlahan hingga daging lembut.

7. Apabila daging lembut, masukkan perencah sup dan asam keping.

8. Letakkan  kicap secukupnya dan buah tomato.

9. Perasakan dengan sedikit sahaja garam kerana kicap sudah masin.

10. Tunggu hingga mendidih, taburkan daun sup dan daun bawang.

Ahad, 9 Jun 2019

Biskut Kelapa Crunchy Creamy

Biskut Kelapa Crunchy Creamy

Biskut Kelapa Crunchy Creamy

Biskut Kelapa Crunchy Creamy

Bahan-bahan :

250 gram butter
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila
1 biji kuning telur
2 cawan kelapa parut segar (disangai kering dalam 10 minit)
1 paket serbuk santan @ 50 gram
3 cawan tepung ubi
¼ cawan tepung jagung
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder


Cara Membuatnya :

1. Campurkan butter, gula dan esen vanila.

2. Kacau sebati menggunakan senduk kayu.

3. Kemudian masukkan kuning telur dan kacau lagi.

4. Masukkan kelapa parut dan serbuk santan.

5. Ayak baking powder bersama semua tepung di atas.

6. Masukkan tepung yang diayak sedikit demi sedikit.

7. Jika adunan masih melekat pada tangan, tambahkan tepung ubi.

8. Terap dengan acuan yang disukai dan bakar sehingga masak.