Ahad, 19 Jun 2011

Burger Malaysia

Burger Malaysia

Bahan Untuk Sambal :

2 sudu makan minyak masak
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
½ cawan ikan bilis
2 sudu makan gula merah
½ cawan jus asam jawa
1 sudu makan gula pasir
1 sudu teh garam
10 tangkai cili kering (rebus dan kisar halus)

Untuk doh :
250g tepung gandum
120ml susu atau air
2 sudu besar marjerin
2 ½ sudu besar gula halus
½ sudu teh garam
2 sudu teh yis
½ hingga 1kg minyak masak (untuk menggoreng)
½ biji timun (dipotong nipis)


Cara Untuk  Membuat Sambal :

Panaskan minyak. Masukkan ikan bilis. Goreng hingga kekuning-kuningan. Kemudian angkat dan diketepikan seketika.

Kisar cili kering bersama bawang besar dan bawang putih. Kemudiaan tumis bahan tersebut hingga naik minyak. Campurkan bersama garam, gula putih dan gula merah secukup rasa.

Masukkan ikan bilis yang digoreng tadi. Gaul hingga bahan menjadi sebati.

Setelah itu, masukkan jus asam jawa. Tunggu hingga mendidih. Angkat dan ketepikan.

Bahan Untuk Doh :

Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk kecuali minyak dan timun. Uli doh sehingga tak melekat.

Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.

Tumbuk-tumbuk doh tadi dan bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. Biarkan naik 2 kali ganda lagi.

Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali. Goreng doh dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan. Angkat dan tos.

Belah dua doh dan jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun.

Sedia untuk dihidang.

Nasi Minyak Simple

Nasi Minyak Simple

Bahan-bahan :

1 ½ cawan beras
2 cawan air
6 ulas bawang merah dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
2.5 cm halia dihiris
4 kuntum bunga cengkih
Sekeping kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 camca marjerin
¾ camca teh garam

Cara Membuatnya :

Buka api, larutkan marjerin di dalam periuk. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dihiris.

Kemudian, masukkan pula bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga. Kacau sehingga bahan-bahan berbau harum.

Seterusnya, bolehlah dimasukkan air dan garam. Biarkan seketika dan padamkan api.

Basuh beras dan masukkan bahan yang dimasak tadi. Masak di dalam periuk nasi elektik.

Tunggu hingga masak. Enak dimakan bersama rendang pedas.


Rendang Pedas

Rendang Pedas

Bahan-bahan :

1 ekor ayam
1 piring cili kering
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 batang serai
3 helai daun kunyit
Halia
2 sudu minyak untuk menumis
Asam jawa
1 biji kelapa dijadikan santan
1 sudu gula dan garam secukup rasa

Cara Membuatnya :

Kisar cili bersama bawang merah, bawang putih, halia dan serai.

Goreng ayam separuh garing. Kemudian angkat.

Buang sedikit minyak yang digunakan semasa menggoreng ayam tadi. Tinggalkan sedikit sahaja. Kemudian, tumis bahan yang dimesin tadi.

Masukkan sedikit air dan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Tunggu hingga pecah minyak. Tambahkan garam dan gula.

Apabila pecah minyak, masukkan air asam jawa bersama santan yang diperah. 

Masukkan pula daun kunyit yang dihiris halus. Tungggu hingga mendidih.

Kemudian, bolehlah dihidang. Hiaslah agar lebih menarik.


Selasa, 31 Mei 2011

Cucur Badak

Cucucr Badak

Bahan untuk Kulit :

Ubi kayu atau ubi keledek direbus dan dilenyekkan
Sedikit garam
Sedikit air
Tepung gandum


Bahan Untuk Inti :

Kelapa parut daripada 1 biji kelapa
2 batang serai (dimesin)
Jintan manis yang ditumbuk
Cili kering (dimesin)
Minyak untuk menumis dan menggoreng
2 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang merah (dimesin)
Garam secukup rasa
3 ½ sudu besar gula
Udang


Cara Membuat Kulit :

 

Lenyekkan ubi hingga hancur. Jika menggunakan ubi kayu pastikan kayu keras di tengahnya dibuang.
 
Masukkan garam dan sedikit air. Seterusnya, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh dan boleh dibentuk.
 
Kemudian, ambil sedikit adunan dan buat bentuk bulat serta lubangkan ditengahnya untuk mengisi inti. 

Tutup semula adunan tersebut. Pastikan ia ditutup dengan kemas agar tidak terbuka semasa proses menggoreng nanti.


Cara Membuat Inti :

 

Mesin cili kering bersama bawang dan juga serai. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang merah hingga naik bau.
 
Masukkan cili yang dimesin tadi dan sedikit air. Tambahkan garam, gula, jintan, udang dan seterusnya masukkan kelapa parut. Gaulkan kesemuanya. Masak hingga kering dan tutup api.
 
Kemudian, bolehlah mengambil doh atau adunan kulit untuk dibentuk dan diisikan inti.
 
Setelah siap dibentuk, bolehlah digoreng. Goreng hingga garing.

Apam Gula Hangus

Apam Gula Hangus

Bahan-bahan :

 

1 gelas gula
½ gelas air
½ gelas gula
3 biji telur
1 gelas santan atau susu segar
2 ½ gelas tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat


Cara  Membuatnya :


Mula-mula, cairkan 1 gelas gula sehingga kekuning-kuningan dengan api yang yang kecil di dalam kuali dan tuangkan ½ gelas air di dalamnya. 

Ayak tepung gandum dan soda bikarbonat bersama. Panaskan kukusan.

Pukul telur dan gula sehingga naik dan kembang. Masukkan gula hangus dan tepung gandum dan soda bikarbonat.

Masukkan santan atau susu segar dan gaul rata. Masukkan adunan ke dalam loyang. Kukuskan selama 10-15 minit. Sejukkan dan potong.

Kuih Lapis


Kuih Lapis
   
Bahan-bahan :

1 ¾ cawan tepung gandum
½ cawan tepung ubi
3 ½ cawan santan dari 1 biji kelapa
1 cawan gula pasir
1/5 sudu teh garam
Pewarna merah


Cara Membuatnya :

1. Tepung gandum dan tepung ubi diayak bersama. Gula dan santan dikacau sehingga gula larut sepenuhnya.

2. Masukkan tepung ke dalam santan tadi. Kacau rata supaya tidak bergentel. Masukkan garam.

3. Adunan tepung dibahagikan dua iaitu satu bahagian dibiarkan putih dan satu bahagian lagi diwarnakan merah.

4. Panaskan air kukusan sehingga mendidih. Letakkan loyang di dalam periuk kukus. 

5. Masukkan sesenduk adunan putih, tutup kukus dan biarkan selama 3 minit.

6. Masukkan pula sesenduk adunan merah. Ulang langkah ini berselang-seli antara putih dan merah sehingga adunan habis.

7. Kukus selama 20 minit lagi. Setelah sejuk bolehlah dipotong .

Lompang

Kuih Lompang 

Bahan-bahan :

2 cawan tepung beras
4/5 cawan gula merah
1/5 cawan gula putih
4 cawan air
½ sudu teh kapur sirih
½ biji kelapa muda parut
Sedikit garam


Cara Membuatnya :

1. Masak gula merah dan gula putih bersama 2 cawan air. Sejukkan.

2. Bancuhkan tepung, kapur sirih bersama air lebihan tadi.

3. Masukkan air gula yang dimasak tadi. Kacau hingga rata.

4. Pastikan kesemua air yang dimasukkan adalah empat cawan sahaja termasuklah air gula. Jika tidak kuih akan menjadi lembut.

5. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bolehlah dikukus sehingga masak.

6. Apabila telah sejuk, potong dan salut bersama kelapa parut yang telah dimasukkan sedikit garam.

7. Sedia untuk dihidang.