Rabu, 4 Julai 2012

Kek Pandan Biasa

Kek Pandan Biasa

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh perisa pandan
1 sudu besar baking powder
5 biji telur (dipukul)
Pewarna hijau

Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dan gula sehingga kembang.

2. Ayak tepung gandum bersama baking powder.

3. Apabila sudah kembang, masukkan perisa pandan dan sedikit pewarna hijau.

4. Masukkan telur yang telah dipukul. Kacau.

5. Akhir sekali, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati.

6. Sapu permukaan loyang dengan marjerin agar kek tidak melekat. Setelah itu tuang adunan ke dalam loyang.

7. Bakar hingga masak.

Manisan Jagung Berkrim

Manisan Jagung Berkrim

Bahan A :

1/3 tin jagung
1 ½ cawan air
1/3 cawan tepung kastard
6 sudu gula
1/3 sudu teh esen vanilla

Bahan B (Kuah) :

½ cawan susu cair
1/3 cawan air
2 sudu gula merah
1 sudu tepung jagung

Cara Memasak Bahan A :

Campurkan semua bahan A. Masak menggunakan api yang kecil. Setelah pekat, tutup api dan tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan. Hidang bersama kuah.

Cara Memasak Bahan B :

Campurkan semua bahan. Masak dengan api perlahan sehingga pekat. Tutup api dan sejukkan. 

Rabu, 27 Jun 2012

Bihun Laksa Ikan Haruan

Bihun Laksa Ikan Haruan
Bihun Laksa Ikan Haruan
Ikan Haruan
Ikan Haruan
Bahan-bahan :

2 bungkus bihun laksa (direndam)
1 kg ikan haruan (direbus)
1 piring cili kering (dipotong dan direbus seketika)
6 ulas bawang merah
1 batang serai (diketuk)
Sedikit belacan
Beberapa keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Daun kesum


Cara Memasak Kuah :

1. Mesin cabai kering, belacan dan bawang hingga hancur.

2. Mesin ikan yang telah dibuang tulang sehingga lumat.

3. Campur kedua-dua bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk. Tambahkan air jika terlalu pekat.

4. Masukkan asam gelugur, daun kesum, serai dan garam. Letakkan di atas api.

5. Tunggu hingga mendidih, kemudian bolehlah dihidang bersama laksa.


Cara Memasak Bihun Laksa :

Rebus bihun laksa dan masukkan sedikit garam di dalamnya. Tunggu hingga bihun laksa lembut. Basuh laksa dan toskan airnya. Sedia untuk dimakan.

Sabtu, 23 Jun 2012

Roti Kukus Sri Kaya

Roti Kukus Sri Kaya

Roti Kukus

Bahan Untuk Roti :

800 gram -1 kg tepung gandum
2-3 sudu besar gula pasir
1 bungkus yis mauripan  (11 gram)
Air secukupnya

Bahan Untuk Sri Kaya :

6 sudu besar tepung gandum
1 biji telur
6 sudu besar gula merah
Gula pasir secukup rasa
Santan secukupnya
2 helai daun pandan (disimpul)
Sedikit garam

Cara Membuat Roti :

1. Campurkan ke semua bahan. Masukkan air sedikit-demi sedikit. Uli hingga menjadi doh.

2. Buat bentuk bulat kecil dan dimasukkan ke dalam loyang. Pastikan loyang disapu dengan sedikit minyak terlebih dahulu.

3. Tunggu hingga doh naik 2 kali ganda kemudian bolehlah dikukus sehingga masak.

Cara Membuat Sri Kaya :

1. Masak gula merah bersama sedikit air sehingga hancur dan ditapis. Ketepikan. 

2. Campurkan tepung gandum, gula pasir, telur dan sedikit garam di dalam bekas. Kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit. Kacau perlahan-lahan. Pastikan tepung gandum tidak berketul.

3. Seterusnya, masukkan air gula merah yang ditapis tadi. Kacau hingga semuanya sebati.

4. Masukkan ke dalam periuk bersama daun pandan. Masak hingga mendidih dan agak pekat.

5. Bolehlah dihidang bersama roti.

Sabtu, 16 Jun 2012

Ketupat Pulut Daun Pisang

Ketupat Pulut
Ketupat Pulut Daun Pisang
Ketupat Pulut Daun Pisang

Ketupat Pulut Daun Pisang

Bahan-bahan :

3 ½ cawan beras pulut @ 1 kg
3 cawan santan daripada 1 biji kelapa
Sedikit garam
Daun pisang secukupnya (dilayurkan)

Cara Membuatnya :

Masak beras pulut bersama santan dan sedikit garam. Masak seperti masak nasi biasa iaitu apabila santan sudah kering, sila perlahankan api dan tutup periuk. Pulut hendaklah sentiasa dikacau agar tidak hangit dan masak dengan sekata.

Setelah itu, bungkus pulut dengan daun pisang. Ikat dibahagian hujungnya menggunakan tali.

Setelah selesai semuanya, bolehlah dikukus sehingga masak. Potong kecil-kecil dan sedia untuk dihidang bersama rendang, kari dan sebagainya.
 

Ayam Masak Hitam

Ayam Masak Hitam

Bahan-bahan :

1 ekor ayam
1 piring cili kering yang dipotong dan dibuang bijinya
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai
Lengkuas
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Jintan manis
Sedikit jintan putih
Kerisik
2 keping asam gelugur
Kicap secukupnya
Sos tiram
Garam secukup rasa
Gula merah

Cara Membuatnya :

1. Cili kering dibersihkan dan digoreng tanpa minyak untuk seketika. Jangan sampai hangus. Begitu juga dengan bawang merah, bawang putih dan halia di goreng tanpa minyak.

2. Mesin cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, serai dan lengkuas sehingga hancur.

3. Setelah itu, campurkan kesemua bahan di dalam bekas. Perap untuk seketika.

4. kemudian, bolehlah dimasak sehingga ayam masak dan kuahnya agak kering. Sedia untuk dihidang.