Isnin, 5 November 2012

Bihun Sup Daging

Bihun Sup Daging

Bahan-bahan :

Bihun
Daging (dipotong kecil)
1 bungkus sup bunjut
Perencah sup
1 sudu kecil rempah kurma
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
Halia (ditumbuk)
Daun sup dan daun bawang (dihiris)
Garam secukup rasa
1 keping asam keping
2 helai daun nangka
Ubi kentang (dipotong)
Air secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang ditumbuk halus sehingga kuning dan naik bau.

2. Masukkan perencah sup, rempah kurma dan sedikit air. Seterusnya masukkan daging, sup bunjut, asam keping dan daun nangka. Masak dengan api perlahan agar daging tidak masak mengejut.

3. Apabila daging sudah empuk, masukkan garam secukup rasa. Biarkan seketika.

4. Seterusnya, masukkan air secukupnya bersama ubi kentang. Tunggu hingga mendidih dan ubi kentang empuk. Tutup api dan taburkan daun sup dan daun bawang.

5. Sedia untuk dihidang.

Air Jagung

Air Jagung

Bahan-bahan :

Bes perisa jagung
Susu pekat manis
Gula
Air panas
Ketul ais


Cara Membuatnya :

Larutkan gula di dalam air panas. Masukkan bes perisa jagung. 

Seterusnya, masukkan susu pekat secukupnya.

Akhir sekali, masukkan ketul ais. Biarkan ia sejuk.

Sedia untuk diminum.

Jumaat, 2 November 2012

Bubur Daging

Bubur Daging

Bahan-bahan :

Daging (dipotong dadu kecil)
Beras
Bawang merah (ditumbuk)
Bawang putih (ditumbuk)
Halia  (ditumbuk)
Perencah sup (dikacau dengan sedikit air)
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Daun sup dan daun bawang
Santan
Lobak merah
Sayuran hijau
2 helai daun nangka (untuk melembutkan daging)
Garam secukup rasa


Cara Membuatnya :

1. Masak beras dengan air yang banyak sehingga hancur. Hendaklah dikacau selalu agar tidak berkerak.

2. Sementara menunggu nasi lembut, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang ditumbuk iaitu bawang merah, bawang putih dan halia. Masukkan juga bunga lawang dan kulit kayu manis. 

3. Setelah bawang menjadi kuning, masukkan perencah sup. Masak hingga pecah minyak.

4. Masukkan daging, daun nangka dan air. Masak hingga daging empuk dengan menggunakan api yang perlahan. Setelah daging empuk, masukkan sedikit garam. 

5. Apabila nasi telah hancur dan lembut masukkan lobak merah dan sayur hijau. Biarkan hingga sayur lembut.

6. Kemudian, masukkan daging bersama kuahnya. Masukkan juga santan dan garam secukup rasa.

7. Tunggu hingga mendidih. Taburkan daun sup dan daun bawang. Sedia untuk dihidang.

Rabu, 24 Oktober 2012

Biskut Buah Gajus

Biskut Buah Gajus

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
100 gram buah gajus (dikisar)
1 cawan tepung ubi kentang
2 cawan tepung gandum
½ sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanila


Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanila. 

Seterusnya, masukkan buah gajus yang dikisar. Kacau hingga sebati.

Masukkan tepung ubi kentang dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh.

Tekan menggunakan acuan bentuk gajus atau mengikut bentuk kegemaran sendiri. Jika suka boleh letakkan buah gajus di atasnya sebagai hiasan.

Bakar hingga masak.

Biskut Jem Strawberi

Biskut Jem Strawberi


Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
½ cawan gula halus
¾ cawan tepung kastard
½ cawan tepung jagung
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
1 botol kecil jem strawberi


Cara Membuatnya :

Pukul marjerin dan gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanila dan dikacau hingga sebati.

Seterusnya, masukkan tepung kastard dan tepung jagung. Akhir sekali, masukkan tepung gandum.

Uli hingga menjadi doh. Canai doh dan terap menggunakan acuan bunga. Letakkan jem strawberi di tengahnya.

Bakar hingga masak.
 

Almond London Klasik

Almond London Klasik

Bahan-bahan :

400 gram tepung gandum
250 gram mentega
55 gram gula kastor
25 gram susu tepung
1 sudu teh esen vanila
Kacang badam panggang secukupnya
Coklat cair dan coklat urai berwarna secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang. Masukkan esen vanila.

2. Masukkan tepung gandum dan susu tepung dan gaul sebati.

3. Ambil sedikit doh dan balut sebiji badam panggang. Kemaskan doh.

4. Bakar pada suhu 150-160 oC selama 25 minit atau hingga keperang-perangan.

5. Setelah benar-benar sejuk, salut dengan coklat cair dan susun ke dalam cawan kertas.

6. Tabur coklat urai atau badam cincang yang dipanggang.

Biskut Nestum Koko

Biskut Nestum Koko

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula merah lembut
1 cawan tepung gandum
1 ½ cawan tepung jagung
½ sudu teh coklat emulco
1 sudu serbuk koko
1 cawan nestum
25 gram badam (dipanggang dan dikisar halus)


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula merah lembut hingga kembang. Masukkan coklat emulco dan serbuk koko. Kacau hingga sebati.

2. Seterusnya, masukkan nestum dan serbuk badam yang dikisar tadi. Kalau lagi.

3. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk. Anda boleh menambah atau mengurangkan jumlah tepung untuk mendapatkan doh yang sesuai.

4. Canai doh dan terap mengikut acuan yang disukai. Bakar hingga masak.