Bahan-bahan :
250 gram butter atau marjerin
½ cawan susu pekat
1 sudu kecil pewarna hijau
1 sudu besar pandan emulco
3 sudu besar susu tepung
1 cawan tepung gandum
3 cawan tepung jagung
Cara Membuatnya :
1. Campurkan butter,
susu pekat, pewarna hijau dan pandan emulco.
2. Kacau hingga sebati menggunakan senduk kayu.
3. Kemudian masukkan susu tepung.
4. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung sedikit demi
sedikit.
5. Jika adunan masih melekat pada tangan, tambahkan tepung
jagung.
6. Ambil sedikit doh dan tekan menggunakan acuan semperit.
7. Letak coklat chip di atasnya sebagai hiasan.
8. Setkan ketuhar 160oC dan panaskan selama 5 minit.
9. Kemudian baru naikkan ke 180 oC api atas bawah
dan bakar 20 selama minit.
10. Boleh juga angkat kuih dan lihat bawah jika keperangan
bermakna sudah masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan