Bahan A :
1 ekor ayam
Sos tomato secukupnya
Minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk kunyit
2 batang serai (dititik)
4 biji buah tomato (dipotong 4)
½ batang lobak merah (dipotong panjang)
Daun sup
Bahan B
(Dikisar) :
15 tangkai cili kering
2 inci halia
1 labu bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara Membuatnya
:
1. Ayam dipotong kecil dan dibersihkan. Kemudian gaulkan
dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng sehingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bahan yang dikisar
sehingga garing dan naik minyak bersama dengan serai.
3. Masukkan ayam (yang sudah digoreng), sos tomato, garam dan
gula secukup rasa bersama dengan lobak merah dan buah tomato.
4. Tambahkan sedikit air mengikut kepekatan yang disukai.
5. Biarkan sehingga lobak lembut dan mendidih. Taburkan daun
sup di atasnya.
6. Tutup api dan hidangkan dalam pinggan. Sedia untuk
dinikmati.