Selasa, 23 Julai 2013

Petua Hilangkan Bau Nasi Hangit

Nasi Putih

Nasi yang anda masak berbau hangit? Jangan risau, untuk menghilangkan bau tidak enak ini anda hanya perlu ambil beberapa biji cili padi. Cucukkan hujungnya ke permukaan nasi tersebut dan tutup. Biarkan seketika hingga cili padi tadi layu dan kelihatan agak lebam barulah bau hangit itu akan hilang. Selepas itu nasi itu bolehlah dimakan. Selamat mencuba.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Petua Tempeyek Lebih Enak

Tempeyek 

Untuk menghasilkan tempeyek yang lebih enak, bukanlah sesukar mana. Tapi pastikan kacang kering (kecuali kacang tanah) yang anda gunakan direndam semalaman dan ditoskan airnya terlebih dahulu sebelum membancuh adunan untuk membuat tempeyek. Hal ini bagi memastikan kacang tersebut cukup empuk dan mudah dikunyah kelak. Jika anda inginkan aroma tempeyek yang lebih segar, tambahkan beberapa helai daun limau purut yang telah dihiris melintang halus. 

Ketika menggoreng pula, gorengkan tempeyek di atas api yang sederhana saja. Jangan tuang adunan terlalu banyak hingga ia jadi tebal dan pastikan ia cukup garing ketika dibalikkan. Angkat setelah ia berwarna coklat rata. Kemudian toskan di atas kertas penyerap minyak. Simpan dalam bekas kedap udara.

Sumber : Mingguan Wanita

Petua Elakkan Roti Tidak Naik

Setiap kali membuat roti, semestinya kita inginkan roti yang naik dengan cantik. Bagaimanapun ada kalanya roti yang dibuat itu tidak naik dan ini mencacatkan rupanya. Masalah ini biasa berlaku apabila adunan dibuat daripada tepung yang tidak berprotein tinggi. Oleh itu elakkan dari membeli tepung timbang kilo dan pilih tepung yang telah siap dibungkus dalam paket khas. Selain daripada itu, elakkan penggunaan garam secara berlebihan. Sebelum dibakar, pastikan doh telah naik dua kali ganda dari saiz asal. Insya-Allah anda tidak akan kecewa dengan hasilnya.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Isnin, 22 Julai 2013

Petua Menyimpan Gula

Gula

Ada kalanya gula yang kita simpan akan cair sedikit ataupun berair. Untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku, masukkan sekeping roti ke dalam balang gula. Roti ini akan dapat menyerap lembapan dalam balang dan dapat mengelakkan gula daripada cair.

Sementara itu untuk mengelakkan gula daripada dimasuki semut, selain daripada memasukkan beberapa tangkai bunga cengkih, anda boleh juga melilit leher botol dengan tali guni yang telah disapukan dengan minyak kelapa.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Petua Sayur-sayuran Tahan Lebih Lama

Sayur-sayuran 

Sayur-sayuran biasanya tidak tahan lama. Tapi jika anda ingin mengelakkan sayuran dari menjadi busuk dan berlendir, bolehlah mencuba petua berikut. Setiap kali selepas membeli sayur-sayuran, cucikannya dengan air terlebih dahulu sehingga bersih. Toskan airnya. Kemudian bungkus dengan surat khabar. Simpankannya di dalam peti sejuk seperti biasa. Insya-Allah sayur-sayuran tersebut akan tahan sehingga dua tiga hari berikutnya dan masih segar apabila ingin dimasak.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Petua Elakkan Kutu Beras

Beras 

Mungkin anda biasa mengalami masalah kutu beras yang sungguh merungsingkan. Maklumlah, kerana adanya kutu beras ini, kerja-kerja mencuci beras akan menjadi lebih sukar. Malah ia akan mengambil masa yang lebih lama dari sepatutnya. Pun begitu, jangan bimbang petua berikut mungkin boleh membantu. Untuk mengelakkan kehadiran kutu beras di dalam beras yang anda simpan, ambilkan lima atau enam tangkai cili kering dan masukkannya ke dalam bekas menyimpan beras. Gaulkan cili kering tadi dengan beras dan biarkannya di dalam bekas tersebut selagi anda menyimpan beras di dalamnya. Insya-Allah akan berpuas hati dengan hasilnya.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Selasa, 16 Julai 2013

Petua Memilih Pisau

Pisau

Walaupun pisau hanyalah peralatan yang biasa-biasa saja, namun kita tetap perlu berhati-hati ketika memilihnya. Pelbagai ciri perlu diambil kira bagi memastikan ia selesa dipakai dan tidak mudah tumpul. Berikut boleh dijadikan panduan :

1. Pilihlah pisau yang diperbuat dari bahan karbon dan tertera perkataan ‘stainless steel’. Kandungan karbon ini akan memastikan pisau tersebut tidak mudah berkarat selain mudah dibersihkan.

2. Elakkan dari membeli pisau yang mengandungi baja kerana ini akan membuatkannya mudah berkarat.

3. Apa pun pisau yang anda beli, pastikan ia sesuai digunakan untuk semua jenis makanan. Pastikan ia diperbuat dari bahan yang kuat dan boleh memotong dengan baik.

4. Untuk memastikan pisau tersebut sentiasa tajam, ia harus diasah. Caranya ialah dengan menggunakan batu khas. Anda boleh asah sendiri secara tradisional ataupun hantarkan saja pada tukang asah pisau.

Sumber : Mingguan Wanita
 

Cara Membuka Tin Makanan Dengan Betul

Susu F&N
Sebelum membuka apa-apa tin sekali pun, basuh bahagian atas tin dengan air yang mengalir terlebih dahulu. Kemudian lap dengan kain bersih. Begitu juga dengan pemotong pembuka tin harus dibasuh dengan bersih. Hal ini bertujuan untuk mengelakkan apa-apa bakteria atau kuman dari menjangkiti makanan di dalam tin.

Lakukan perkara yang sama sesudah ia digunakan. Jika tidak bahagian pemotong pembuka tin ini mungkin akan menjadi salah satu tempat pembiakan bakteria. Sekiranya anda menggunakan pemotong tin elektrik, cucikannya dengan air suam bersabun. Selepas itu lapkan dengan kain bersih.

Sumber : Mingguan Wanita