Jumaat, 11 September 2015

Kek Mentega Strawberi dan Vanila

Kek Mentega Strawberi dan Vanila

Kek Mentega Strawberi dan Vanila

Kek Mentega Strawberi dan Vanila


Bahan Untuk Membuat Kek Mentega Strawberi dan Vanila :

1 ½ cawan marjerin
1 ½ cawan gula halus
2 ½ cawan tepung gandum
5 biji telur
1 sudu teh baking powder
½ sudu teh esen vanila
Strawberi emulco secukupnya


Cara Membuat Kek Mentega Strawberi dan Vanila :

1. Pukul marjerin dengan gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

3. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik dan masukkan ke dalam adunan.

4. Kacau hingga sebati dan bahagikan adunan kepada dua bahagian.

5. Satu bahagian diletakkan esen vanila dan satu lagi letakkan strawberi emulco.

6. Sapukan permukaan loyang dengan marjerin terlebih dahulu agar kek tidak melekat.

7. Tuangkan adunan kek secara berselang-seli antara adunan strawberi dan vanila.

8. Panaskan ketuhar dan bakar sehingga masak.

9. Keluarkan kek dari loyang, potong dan sedia untuk dihidang.

Isnin, 7 September 2015

Homemade Aiskrim Jagung dan Strawberi

Aiskrim Jagung dan Strawberi

Bahan-bahan :

1 tin susu cair
¼ tin susu pekat manis
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar ovalett
1 biji telur
Strawberi emulco
Bes minuman perisa jagung


Cara Membuatnya :

1. Guna mixer dan masukkan susu cair, susu pekat, telur, esen vanila dan ovalett.

2. Pukul selama 20-30 minit untuk mendapatkan tekstur yang pekat dan likat seperti ala-ala krim.

3. Asingkan kepada dua bahagian untuk dimasukkan perisa jagung dan strawberi emulco.

4. Tuangkan dalam bekas dan keraskan dalam peti ais.

5. Sedia untuk dinikmati.

Kuih Apom Lenggang

Kuih Apom Lenggang
Sumber Resipi :


Bahan Untuk Membuat Apom Lenggang :

2 cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
¾ cawan gula
Sedikit garam
1 sudu teh yis mauripan
1 ½ cawan air
1 cawan santan pekat
1 biji telur


Cara Membuat Apom Lenggang :

1. Campurkan kesemua bahan kecuali santan dan telur.

2. Kacau hingga sebati dan masukkan dalam bekas bertutup.

3. Peram selama semalaman.

4. Santan dan telur dimasukkan pada waktu pagi kerana takut santan menjadi masam.

5. Panaskan kuali non-stick dan tuang satu senduk kecil adunan apom itu.

6. Guna kuali biasa pun boleh dan letakkan sedikit minyak.

7. Masak dengan api yang kecil dan tutup kuali dengan tudung periuk.

8. Bila garing ditepi bolehlah diangkat. Tak perlu terbalikkan kerana masak sebelah sahaja.

9. Semasa masih panas lipat atau gulung kuih apom tersebut.

10. Perlu lipat semasa kuih masih panas agar ia melekat cantik dan tidak mudah terbuka.

Isnin, 31 Ogos 2015

Apam Balik Lembut

Apam Balik Lembut

Apam Balik Lembut
Sumber Resipi :


Bahan Untuk Membuat Apam Balik Lembut :

2 cawan tepung gandum
1 ½ cawan air
1/3 cawan gula pasir
2 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis mauripan
2 sudu besar minyak masak
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning telur


Bahan Tabur :

Kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan dikisar)
Gula pasir
1 tin jagung ala cream
Mentega


Cara Membuat Apam Balik Lembut :

1. Blend telur dan gula hingga kembang.

2. Masukkan baking powder, yis, minyak dan juga garam.

3. Kemudian masukkan air dan blend lagi.

4. Seterusnya, masukkan tepung gandum yang telah diayak.

5. Akhir sekali, masukkan pewarna kuning.

6. Blend hingga sebati dan perap selama 1 hingga 2 jam.

7. Dengan menggunakan kuali non stick, buat saiz kecil-kecil.

8. Letakkan inti secukupnya dan masak sehingga warna keperangan.

9. Bolehlah diangkat dan siap untuk dihidangkan panas-panas.

Khamis, 27 Ogos 2015

Kek Milo Kukus Moist

Kek Milo Kukus Moist

Bahan Yang Diperlukan :

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
½ cawan gula pasir
1 cawan milo
4 biji telur
1 cawan minyak
2 cawan tepung gandum (boleh kurangkan 2 sudu)
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder


Cara Membuat Kek Milo Kukus Moist :

1. Campurkan susu cair, susu pekat, gula pasir, milo dan minyak di dalam periuk.

2. Masak di atas api bahan tersebut dengan api yang perlahan.

3. Hendaklah dikacau selalu sehingga semuanya sebati. Tutup api dan sejukkan.

4. Pukul telur hingga kembang dan gebu.

5. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat.

6. Masukkan bahan yang dimasak berselang-seli dengan tepung. Sebatikan.

7. Lapikkan loyang dengan kertas minyak dan tuangkan adunan ke dalam loyang.

8. Kukus sehingga masak dan sedia untuk dihidang.

Kuih Dorayaki

Kuih Dorayaki

Kuih Dorayaki

Bahan-bahan :

100 gram tepung gandum
½ sudu kecil baking soda
50 gram gula kastor @ gula halus
2 sudu besar madu
2 biji telur
½ sudu besar minyak masak
½ sudu kecil esen vanilla
Inti kacang merah secukupnya (macam inti pau)


Cara Membuatnya :

1. Masukkan telur dan gula ke dalam mixer dan pukul sehingga kembang.

2. Masukkan madu, minyak dan esen vanila. Kacau hingga sebati.

3. Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang telah diayak ke dalam adunan tadi.

4. Kacau adunan secara kaup balik dengan spatula. Jika adunan terlalu pekat, tambahkan sedikit susu segar atau susu cair (lebih kurang dalam 1-2 sudu besar).

5. Panaskan non-stick pan di atas api kecil. Masukkan ¼ cawan adunan ke dalam kuali. Adunan sepatutnya akan melebar dan membulat dengan sendiri.

6. Biarkan adunan masak sehingga berwarna perang, kemudian terbalikkan adunan tadi untuk masak bahagian yang satu lagi.

7. Buat sehingga habis semua adunan dimasak.

8. Sudukan sedikit kacang merah di tengah sekeping kuih, tutup dengan satu keping kuih lagi.

9. Tekan dengan tangan perlahan-lahan untuk meratakan inti kacang merah.

10. Sedia untuk dihidang dan dinikmati.

Isnin, 24 Ogos 2015

Apam Balik

Apam Balik
Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit marjerin untuk mengoles


Bahan Tabur :
 
Kacang tanah (goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar)
Jagung manis dalam tin
Gula halus
Marjerin


Cara Membuatnya :

1. Gunakan mixer, pukul telur dan gula sehingga kembang.

2. Masukkan soda bikarbonat, baking powder, air dan pewarna kuning.

3. Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum.

4. Pukul lagi sehingga semuanya sebati.

5. Oleskan marjerin dipermukaan kuali (sebaiknya gunakan kuali tak melekat).

6. Tuangkan 1 senduk adunan (nipis) atau 2 senduk (tebal) dan ratakan.

7. Biarkan seketika dan taburkan kacang, jagung, gula dan marjerin.

8. Masak hingga garing dan sedia untuk dinikmati.