Petua Menghilangkan Rasa Pahit pada Bunga Betik

Isnin, 3 November 2014

Petua Menghilangkan Rasa Pahit pada Bunga Betik

bunga betik

Alangkah sedapnya jika bunga betik dimasak kerabu. Tetapi jika ianya terlalu pahit pasti mengundang rasa kurang enak. Oleh itu, ada cara untuk menghilangkan rasa pahit pada bunga betik. Caranya ialah dengan memasukkan beberapa helai daun jambu batu bersama bunga betik ketika merebus. Apabila bunga betik telah lembut, baru keluarkan daun jambu batu tersebut dan toskan airnya. Anda boleh mengambil langkah seterusnya dengan memasak menu yang digemari.

2 ulasan:

  1. ye lah eyma, pernah dengar mak kak ana bagi petua ni, masalahnya pula nak cari daun jambu tu kan hehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau duk kampung senang ler, boleh petik jer bila kita nak...

      Padam