Ahad, 14 Jun 2015

Kek Coklat Buttercup

Kek Coklat Buttercup

Bahan A

1 cawan air
1 cawan serbuk koko
½ cawan gula halus


Bahan B

250 gram buttercup (1 ketul)
2 cawan gula halus
2 cawan tepung kek
6 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila


Cara Memasak Bahan A :

1. Bahan A disatukan dan diletakkan ke dalam periuk.

2. Panaskan di atas api yang kecil.

3. Kacau sehingga ia likat.

4. Biar ia seketika dan sejukkan.


Cara Memasak Bahan B :

1. Pukul butter bersama gula hingga kembang.

2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.

3. Masukkan esen vanila.

4. Masukkan tepung kek berselang-seli dengan bahan A tadi.

5. Kacau hingga sekata.

6. Masukkan dalam loyang dan bakarlah dengan api yang sederhana.


Untuk Hiasan :

Sapu coklat yang telah dimasak cair ke atas kek berkenaan dan taburlah coklat rise pula di atasnya.

Sabtu, 13 Jun 2015

Kek Batik Vico Cream Cracker

Kek Batik Vico Cream Cracker  


Bahan-bahan :

35 keping biskut cream cracker (dipatah 4)
125 gram buttercup
1 cawan Vico
1 cawan susu pekat manis


Cara Membuatnya :

1. Masukkan Vico dan susu pekat manis di dalam kuali. Kacau hingga sebati.

2. Masukkan buttercup dan buka api.

3. Masak dengan api yang kecil sehingga mendidih dan buttercup cair sepenuhnya.

4. Masukkan biskut cream cracker dan gaulkan hingga sebati. Jangan kacau terlalu kuat hingga menyebabkan biskut hancur.

5. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega.

6. Tekan dengan padat dan rata perlahan-lahan.

7. Masukkan dalam peti sejuk lebih kurang 1-2 jam. Bila hendak dimakan, keluarkan lebih kurang setengah jam, kemudian barulah dipotong.

8. Sedia untuk dihidang.

Selasa, 2 Jun 2015

Wadai Kepeng Nangka

Wadai Kepeng + Nangka

Bahan-bahan :

3 cawan tepung pulut
¾ cawan tepung beras
Kapur sirih
Santan
½ cawan gula merah
Gula pasir secukup rasa
Sedikit garam
6 ulas buah nangka masak (dihiris)


Cara Membuatnya :

1. Campurkan tepung beras dan tepung pulut di dalam satu bekas.

2. Bancuh dengan air yang diletak sedikit kapur sirih. Uli sehingga tidak melekat di tangan seperti membuat kuih buah melaka.

3. Buat bentuk bulat dan dipenyek sebesar duit syiling 5 sen. Selepas masak ianya akan menjadi lebih besar. Bentukkan sehingga habis.

4. Apabila semuanya sudah siap, ketepikan dahulu.

5. Masak gula merah dan gula putih bersama sedikit air sehingga gula hancur. Tapiskan.

6. Campurkan santan dan gula yang dimasak tadi bersama sedikit garam. Masak di atas api hingga mendidih.

7. Apabila sudah mendidih masukkan kuih yang dileperkan tadi bersama isi nangka.

8. Setelah kesemua kuih timbul di permukaan barulah kuih tersebut telah masak sepenuhnya. Tutup api dan bolehlah dihidang.

Ahad, 17 Mei 2015

Kek Pisang Awak

Kek Pisang Awak

Kek Pisang Awak

Sumber Resipi: 
Periuk tanah

Bahan-bahan :

4 biji pisang awak @ emas (saiz sederhana) - dilecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh esen pisang @ esen vanila


Cara Membuatnya :

1. Panaskan oven pada suhu 185 darjah Celcius.

2. Sediakan loyang yang sesuai dan lenser dengan marjerin atau minyak.

3. Kisar gula, telur, minyak di dalam blender atau mixer sehingga putih. Anggaran masa selama 3 hingga 5 minit.

4. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat.

5. Masukkan campuran tepung dan kacau rata.

6. Masukkan pisang yang telah dilecek, esen pisang dan air limau. Gaul sebati.

7. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam ketuhar selama 45 minit atau hingga kek keperangan.

8. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak.

9. Sedia untuk dinikmati.

Jumaat, 15 Mei 2015

Agar-agar Lapis Bandung Oreo

Agar-agar Lapis Bandung Oreo

Agar-agar Lapis Bandung Oreo

Bahan-bahan :

24 gram agar-agar
5 cawan air
1 cawan susu cair
Gula secukupnya
Biskut oreo
Pewarna merah @ perisa ros


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar bersama 5 cawan air sehingga hancur.

2. Masukkan gula pasir secukupnya dan biarkan gula larut.

3. Masukkan susu cair dan tunggu hingga mendidih. Tutup api.

4. Patah-patahkan biskut oreo dan masukkan ke dalam bekas.

5. Tuangkan agar-agar ke dalam bekas yang berisi biskut oreo tadi.

6. Letakkan hingga separuh bekas sahaja dan sejukkan hingga ia keras.

7. Keluarkan dari peti sejuk, cakarkan sedikit permukaan agar-agar.

8. Tuangkan agar-agar yang telah dimasukkan sedikit pewarna merah.

9. Biarkan agar-agar sejuk sepenuhnya. Sedia untuk dinikmati.

Selasa, 5 Mei 2015

Pau Kacang Merah



Bahan Untuk Pau :

500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
½ peket yis mauripan 11 gram
½ cawan minyak
1 sudu teh baking powder
Air secukupnya
Daun pisang


Bahan Untuk Inti Kacang Merah :

200 gram kacang merah
2 camca besar tepung gandum
2 camca besar minyak masak
Sedikit garam
Gula secukupnya
Daun pandan


Cara Membuat Pau :

1. Masukkan yis mauripan ke dalam mangkuk. Letakkan sedikit air dan kacau agar yis tersebut larut dan tidak berketul.

2. Campurkan tepung gandum bersama gula dan baking powder di dalam bekas.

3. Masukkan minyak dan yis tadi sedikit demi sedikit.

4. Jika masih tidak mencukupi, masukkan air secukupnya. Uli hingga menjadi adunan yang licin dan kenyal.

5. Buat bentuk bulat kecil dan masukkan inti kacang merah di tengahnya. Tutup inti dengan mencantumkan hujung adunan tadi.

6. Letakkan setiap adunan tadi di atas daun pisang yang dipotong bulat.

7. Setelah itu, bolehlah dikukus selama 10 minit pada suhu yang tinggi.


Cara Membuat Inti Kacang Merah :

1. Basuh dan rendam kacang merah semalaman.

2. Rebus kacang merah sehingga empuk. Tutup api dan sejukkan sebentar.

3. Kisar kacang merah tersebut dan jangan terlalu hancur.

4. Masukkan dalam periuk dan tambahkan gula secukupnya bersama garam.

5. Letakkan juga daun pandan. Masak lagi sehingga agak kering.

6. Apabila hampir kering masukkan tepung gandum yang telah dibancuh dengan air.

7. Masak sehingga kering airnya atau mengikut kepekatan yang sesuai.

8. Seterusnya, masukkan minyak masak. Kacau dan tutup api.

9. Biarkan sejuk dan bolehlah membentuk bulat-bulat sebagai inti pau.

Khamis, 30 April 2015

Roti Canai Garing Tapi Lembut

Roti Canai Garing Tapi Lembut

Bahan Untuk Membuat Roti Canai :

1 kg tepung gandum
2 sudu besar gula
3 sudu besar marjerin
1 biji telur
Air suam
Garam secukup rasa
Air biasa


Bahan Untuk Membuat Kuah :

1 ½ cawan kacang dhal
7 sudu besar serbuk kari daging
Garam secukup rasa
1 biji ubi keledek (dipotong dadu)
Ikan bilis (ditumbuk)
Minyak (untuk menumis)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Daun kari
Air


Cara Membuat Roti Canai :

1. Masukkan tepung gandum, marjerin, telur, gula dan garam di dalam bekas.

2. Gaulkan sehingga sekata.

3. Tuangkan air suam dan gaulkan lagi.

4. Masukkan air biasa dan uli sehingga doh lembut tapi tidak melekat.

5. Setelah siap bolehlah bentukkan bulat-bulat kecil.

6. Tuangkan minyak di dalam bekas dan masukkan doh tersebut.

7. Perap selama 4 hingga 5 jam dan kemudian bolehlah dicanai.

8. Goreng dengan sedikit minyak sehingga garing.

9. Sedia dinikmati bersama kuah kacang dhal.


Cara Membuat Kuah :

1. Rendam kacang dhal semalam. Kemudian rebus sehingga empuk.

2. Lenyek-lenyekkan kacang dhal tersebut dan masukkan ubi keledek.

3. Rebus lagi sehingga ubi empuk.

4. Di dalam periuk lain, panaskan sedikit minyak dan masukkan bawang merah, bawang putih dan daun kari.

5. Tumis hingga naik bau dan masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.

6. Masak sehingga pecah minyak dan tuangkan ke dalam periuk yang berisi kacang dhal.

7. Masukkan air secukupnya dan tambahkan garam serta ikan bilis.

8. Biarkan sehingga mendidih dan tutup api.

9. Hidangkan roti canai bersama kuahnya.