Khamis, 16 Oktober 2014

Cara Membuat Sos Cili di Rumah

sos cili

Bahan-bahan :

100 gram cili kering (dibersihkan dan dibuang biji)
300 gram gula
Garam mengikut rasa
30 gram bawang putih
30 gram tepung ubi @ kanji ubahsuai
Air
½ cawan cuka


Cara Membuatnya :

1. Cili kering dibersihkan dan dibuang bijinya, rendam semalaman.

2. Bawang putih yang telah dibersihkan dihancurkan bersama cili yang telah direndam dengan menggunakan mesin pengisar.

3. Masukkan campuran yang telah dikisar ke dalam periuk dan panaskan sehingga hilang bau cili.

4. Masukkan garam dan kacau rata-rata.

5. Masukkan gula yang telah dicampur dengan tepung ubi @ kanji ubahsuai. Kacau rata-rata.

6. Didihkan sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki. Masukkan cuka dan kacau lagi.

7. Angkat dan isikan ketika panas ke dalam botol yang bersih.

8. Tutup botol segera dan sejukkan.

Isnin, 13 Oktober 2014

Cornflakes Madu Peanut Butter

Cornflakes Madu Peanut Butter

Cornflakes Madu Peanut Butter

Bahan-bahan :

125 gram buttercup
½ cawan madu
2 sudu besar gula
325 gram cornflakes (1 kotak)
5 sudu besar peanut butter
Gula manik sebagai hiasan


Cara Membuatnya :

1. Cairkan buttercup,  gula dan madu di dalam kuali.

2. Masukkan peanut butter dan kacau hingga rata.

3. Perlahankan api dan masukkan cornflakes.

3. Kacau rata dan masukkan ke dalam cawan kertas.

4. Taburkan gula-gula manik di atasnya.

5. Bakar pada suhu 170 oC selama 10 minit.

Selasa, 7 Oktober 2014

Semperit Susu

Semperit Susu

Bahan-bahan :

4 cawan tepung jagung
1 cawan susu pekat manis
1 cawan marjerin (campur dengan buttercup)
Ceri


Cara Membuatnya :

1. Campurkan semua bahan di dalam bekas.

2. Uli hingga menjadi doh.

3. Jika adunan masih lembut, masukkan tepung jagung lagi.

4. Tekan dengan menggunakan acuan semperit.

5. Bakar pada suhu 150 oC selama 15-20 minit.

6. Biarkan ianya sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.


Popia Mini

popia mini

serunding ikan bilis
Klik pada Imej

Bahan Untuk Popia Mini :

1 bungkus kulit popia
Serunding ikan bilis
2 sudu tepung gandum (dibancuh bersama air sebagai gam)


Cara Membuat Popia Mini :

1. Potong kulit popia menjadi 4 bahagian.

2. Letakkan serunding di tengah kulit popia, lipat dan gulung dengan kemas.

3. Gamkan dengan tepung gandum yang dibancuh tadi. Buat hingga selesai.

4. Panaskan minyak, goreng menggunakan api perlahan.

5. Masak sehingga kuning keemasan.

6. Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.

Sabtu, 4 Oktober 2014

Biskut Rerama Nestum

Biskut Rerama Nestum

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawam gula halus
1 cawan tepung ubi
1 ½ cawan tepung gandum
1 cawan nestum
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
Gula manik sebagai hiasan


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dan gula hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan nestum.

3. Masukkan tepung ubi dan tepung gandum sedikit demi sedikit.

4. Jika masih lembut boleh tambahkan tepung ubi lagi.

5. Uli hingga menjadi doh.

6. Terap dengan menggunakan acuan berbentuk rama-rama.

7. Hiaskan dengan gula manik di atasnya.

8. Bakar sehingga masak.

Khamis, 2 Oktober 2014

Agar-agar Rose Selasih

Agar-agar Rose Selasih

Agar-agar Rose Selasih

Bahan-bahan :

12 gram agar-agar bertali
3 cawan air
Perisa ros
Gula secukup rasa
1 sudu biji selasih
Dua helai daun pandan (disimpul)
Air panas


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar bersama 3 cawan air sehingga larut.

2. Letakkan daun pandan untuk mewangikannya.

3. Sementara menunggu agar-agar hancur, tuangkan air panas pada biji selasih.

4. Biarkan sehingga biji selasih kembang dan toskan airnya.

5. Setelah agar-agar kembang, masukkan gula dan biarkan larut.

6. Masukkan perisa ros dan biji selasih tadi.

7. Tunggu hingga mendidih dan tuangkan ke dalam acuan.

8. Sejukkan sehingga agar-agar mengeras sepenuhnya.

9. Sedia untuk dinikmati.

Biskut Bunga Kelapa Lemak Manis

Biskut Bunga Kelapa Lemak Manis

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
½ cawan tepung kastard
½ cawan tepung jagung
2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa kering
1 sudu teh esen vanila
Jem


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin dengan gula halus hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan kelapa. Kacau hingga sebati.

3. Seterusnya, masukkan tepung jagung dan tepung gandum.

4. Uli hingga menjadi doh.

5. Terap dengan acuan bunga dan letakkan jem di atasnya.

6. Taburkan sedikit kelapa di atas permukaan jem tersebut.

7. Bakar di dalam ketuhar sehingga masak.

8. Sedia untuk dinikmati.

Isnin, 29 September 2014

Kari Ayam Special dan Pulut Kuning

Pulut Kuning dan Kari Ayam Special

pulut kuning
Resipi Pulut Kuning?
 Klik pada Gambar

Bahan A :

1 ekor ayam (dipotong kecil)
9 sudu besar rempah kari ayam ataupun daging
2 sudu besar kerisik
4 biji ubi kentang (dipotong 4)
Santan
Asam jawa
Garam secukup rasa
Sedikit susu cair (jika suka)
Air

Bahan B (Untuk Menumis) :

6 biji bawang merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia
3 tangkai daun kari
2 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Minyak secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.

2. Masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh bersama sedikit air.

3. Masukkan ayam dan biarkan hingga pecah minyak.

4. Masak menggunakan api yang sederhana agar dapat pecah minyak dengan baik.

5. Masukkan santan, susu cair, air asam jawa, ubi kentang dan garam secukup rasa.

6. Biarkan hingga mendidih dan ubi empuk sepenuhnya.

7. Tutup api dan hidangkan bersama pulut kuning.

Popia Sardin

popia sardin

Bahan-bahan :

1 tin kecil sardin (dihancurkan bersama sos)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 biji ubi kentang (dipotong dadu)
1 biji limau kasturi @limau nipis
Cili padi (dihiris kecil)
Sedikit sos cili (jika suka)
Garam secukup rasa
Kulit popia


Cara Membuatnya :

1. Panaskan minyak, masukkan bawang dan juga cili padi.

2. Tumis hingga bawang layu.

3. Masukkan ubi kentang dan ikan yang telah dihancurkan.

4. Masukkan juga sedikit air dan perahan limau.

5. Masak sehingga ubi empuk dan airnya kering.

6. Tutup api dan campurkan sedikit sos cili.

7. Kacau hingga sebati dan biarkan ianya agak sejuk.

8. Letakkan inti sardin di atas kulit popia dan gulungkan dengan kemas.

9. Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.

10. Sedia untuk dinikmati.

Isnin, 22 September 2014

Biskut Coklat dengan Oat @ Chocolate Oat Cookies

Biskut Coklat dengan Oat @ Chocolate Oat Cookies
Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

2 ½ cawan oat segera
½ cawan serbuk koko
1 ½ cawan tepung gandum
1 ½ cawan tepung ubi kentang
1 camca teh baking powder
1 camca teh soda bikarbonat
1 cawan marjerin @ mentega
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang
2 biji telur
1 cawan coklat chip @ cincangan coklat


Cara Membuatnya :

1. Campurkan semua bahan-bahan kering seperti tepung, serbuk penaik, koko, oat dan lain-lain.

2. Pukul mentega dengan gula dan gula perang sehingga kembang.

3. Masukkan telur dan pukul hingga sebati.

4. Campurkan adunan dengan bahan kering sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan spatula.

5. Setelah semuanya sebati, rehatkan adunan lebih kurang ½ jam.

6. Bentukkan mengikut suka dan hias dengan coklat chip, kacang dan sebagainya.

7. Bakar selama 12-15 minit dan sedia untuk dihidang.

Pulut Kuning

Pulut Kuning

Bahan-bahan :

1 kg beras pulut
2 cawan santan (1 biji kelapa)
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Basuh beras pulut dan rendamkan dengan serbuk kunyit yang telah dibancuh selama 4 atau 5 jam.

2. Tuskan dan masukkan ke dalam kukusan yang berlubang. Kukus sehingga naik wap.

3. Campurkan santan dengan gula dan garam. Kacau sebati.

4. Keluarkan pulut dan masukkan ke dalam mangkuk besar. Tuangkan santan dan kacau rata.

5. Masukkan semula pulut dalam kukusan bersama daun pandan dan kukus lagi sehingga naik wap.

6. Keluarkan pulut dan tekan dalam acuan atau loyang.

7. Potong dan hidangkan bersama kari, serunding dan sebagainya.


Nota :

Jika pulut kurang lembut, boleh tambahkan sedikit santan lagi.

Rabu, 17 September 2014

Serimuka Pandan

Serimuka Pandan

Serimuka Pandan

Bahan A (Lapisan Bawah) :

2 cawan beras pulut
2 ½ cawan santan cair (½ biji kelapa)
½ sudu teh garam


Bahan B (Lapisan Atas) :

2 cawan santan pekat
½ cawan air tapisan pandan (4 helai daun pandan)
1 sudu teh pewarna hijau
½ cawan gula pasir
½ cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung kastard
1 biji telur
1 sudu teh garam


Cara Membuatnya :

1. Basuh beras pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.

2. Masukkan bahan A ke dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.

3. Lapikkan plastik ke dalam loyang bulat ataupun empat segi berukuran 8 inci.

4. Tekan pulut yang sudah dimasak tadi supaya mampat dan cantik.

5. Masukkan bahan B ke dalam mangkuk dan kacau rata. Kemudian tapiskan.

6. Masukkan di dalam kuali tidak lekat dan panaskan sekadar suam-suam kuku.

7. Tuangkan perlahan-lahan di atas pulut tadi. Kukus selama 30 minit.

8. Sejukkan dahulu, kemudian potong dan sedia dihidangkan.

Bubur Barli

Bubur Barli

Bahan-bahan :

2 cawan barli
Gula pasir secukup rasa
Santan
Sedikit garam
Dua helai daun pandan (disimpul)
Air


Cara Membuatnya :

1. Basuh dan rendam barli selama beberapa jam.

2. Rebus barli sehingga betul-betul kembang dan empuk.

3. Masukkan gula secukup rasa.

4. Masukkan santan, daun pandan dan sedikit garam.

5. Jika suka boleh masukkan sedikit susu cair.

6. Masak sehingga mendidih  dan sedia untuk dihidang.

Sabtu, 6 September 2014

Wajik Gula Merah

Wajik Gula Merah

Sumber Resipi :
Nenek Tersayang

Bahan-bahan :

1 kg beras pulut
1 kg santan pekat
1 kg gula merah
500 gram gula pasir
3 cawan air
Daun pandan (disimpul)


Cara Membuatnya :

1. Basuh dan rendam beras pulut semalaman.

2. Panaskan periuk pengukus dan kukus pulut sehingga masak.

3. Campurkan gula merah dan gula putih di dalam periuk beserta daun pandan.

4. Masak gula bersama air sehingga gula larut dan ditapis.

5. Di dalam kuali, campurkan santan dan air gula yang ditapis tadi.

6. Letakkan daun pandan yang disimpul untuk mewangikannya.

7. Masak sehingga mendidih.

8. Masukkan pulut dan kacau sehingga airnya kering.

9. Tuangkan ke dalam bekas dan dibiarkan sejuk sepenuhnya.

10. Potong dan sedia untuk dihidang.

Selasa, 26 Ogos 2014

Coconut Shake Susu

Coconut Shake Susu

Bahan-bahan :

1 biji kelapa muda (diambil isi dan airnya)
2 sudu susu tepung
3 sudu susu pekat manis (secukup rasa)
Aiskrim perisa vanila
Ais ketul secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Masukkan semua bahan kecuali aiskrim di dalam blender.

2. Kisar hingga isi kelapa hancur serta berkrim.

3. Tuangkan ke dalam gelas.

4. Letakkan aiskrim vanila di atasnya.

5. Sedia untuk dinikmati.

Rabu, 20 Ogos 2014

Cempedak Goreng

cempedak goreng

Bahan-bahan :

1 biji buah cempedak (diambil isinya)
2 cawan tepung beras
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu teh air kapur
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
Minyak masak secukupnya


Cara Membuatnya :

1. Campurkan tepung beras, telur, air kapur dan serbuk kunyit di dalam bekas.

2. Masukkan air sedikit demi sedikit.

3. Bancuh hingga rata dan biarkan sebentar. Jangan bancuh terlalu cair.

4. Panaskan minyak di dalam kuali.

5. Masukkan isi buah cempedak ke dalam bancuhan tepung dan gaul hingga rata.

6. Masukkan ke dalam kuali untuk menggoreng.

7. Balikkan adunan bagi mendapatkan gorengan yang sekata.

8. Apabila kuning keemasan, angkat dan tuskan di dalam tapisan.

9. Sedia untuk dihidang.