Khamis, 27 Ogos 2015

Kuih Dorayaki

Kuih Dorayaki

Kuih Dorayaki

Bahan-bahan :

100 gram tepung gandum
½ sudu kecil baking soda
50 gram gula kastor @ gula halus
2 sudu besar madu
2 biji telur
½ sudu besar minyak masak
½ sudu kecil esen vanilla
Inti kacang merah secukupnya (macam inti pau)


Cara Membuatnya :

1. Masukkan telur dan gula ke dalam mixer dan pukul sehingga kembang.

2. Masukkan madu, minyak dan esen vanila. Kacau hingga sebati.

3. Masukkan tepung dan soda bikarbonat yang telah diayak ke dalam adunan tadi.

4. Kacau adunan secara kaup balik dengan spatula. Jika adunan terlalu pekat, tambahkan sedikit susu segar atau susu cair (lebih kurang dalam 1-2 sudu besar).

5. Panaskan non-stick pan di atas api kecil. Masukkan ¼ cawan adunan ke dalam kuali. Adunan sepatutnya akan melebar dan membulat dengan sendiri.

6. Biarkan adunan masak sehingga berwarna perang, kemudian terbalikkan adunan tadi untuk masak bahagian yang satu lagi.

7. Buat sehingga habis semua adunan dimasak.

8. Sudukan sedikit kacang merah di tengah sekeping kuih, tutup dengan satu keping kuih lagi.

9. Tekan dengan tangan perlahan-lahan untuk meratakan inti kacang merah.

10. Sedia untuk dihidang dan dinikmati.

Isnin, 24 Ogos 2015

Apam Balik

Apam Balik
Sumber Resipi :

Bahan-bahan :

2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit marjerin untuk mengoles


Bahan Tabur :
 
Kacang tanah (goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar)
Jagung manis dalam tin
Gula halus
Marjerin


Cara Membuatnya :

1. Gunakan mixer, pukul telur dan gula sehingga kembang.

2. Masukkan soda bikarbonat, baking powder, air dan pewarna kuning.

3. Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum.

4. Pukul lagi sehingga semuanya sebati.

5. Oleskan marjerin dipermukaan kuali (sebaiknya gunakan kuali tak melekat).

6. Tuangkan 1 senduk adunan (nipis) atau 2 senduk (tebal) dan ratakan.

7. Biarkan seketika dan taburkan kacang, jagung, gula dan marjerin.

8. Masak hingga garing dan sedia untuk dinikmati.

Isnin, 17 Ogos 2015

Kek Milo Kukus

kek milo kukus
Sumber Resipi :

Bahan A :

1 cawan milo
1 cwan susu cair
1 cawan minyak
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat


Bahan B :

3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
(dipukul kembang)


Bahan C :

1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder


Cara Membuat Kek Milo Kukus :

1.  Bahan A dicampurkan dan dimasak dengan api yang kecil hingga sebati. Tutup api.

2.  Sejukkan sekejap bahan A dan masukkan Bahan B. Kacau sebati.

3.  Masukkan pula bahan C dan kacau.

4.  Tapiskan jika ada ketul-ketul sebelum masuk ke dalam loyang.

5.  Sapu mentega dan tepung di dalam loyang sebelum masukkan adunan.

6.  Kukus adunan sehingga masak dengan api sederhana.

7.  Kukus selama 30 - 45 minit.


Topping:

1 cawan milo
½ cawan susu pekat
2 sudu besar minyak masak
3 sudu besar air


Kaedah Membuat Topping :

1. Masukkan semua bahan di dalam periuk dan dikacau.

2. Gunakan kaedah double boiler iaitu dimasak atas air yang mendidih  sehingga coklat sebati.

3. Coklat jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat.

Jumaat, 7 Ogos 2015

Apam Pisang Lemak Manis (Pisang Awak)

Apam Pisang Lemak Manis (Pisang Awak)

Apam Pisang Lemak Manis (Pisang Awak)
Sumber Resipi : 


Bahan Membuat Apam Pisang :


1 cawan pisang awak (lenyek halus)
½ cawan gula pasir
Secubit garam
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
200 ml air
250 ml santan pekat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh yis
Kelapa parut putih


Cara Membuat Apam Pisang :


1. Satukan pisang yang telah dilenyek bersama garam dan gula di dalam mangkuk.

2. Kemudian, masukkan tepung beras dan tepung gandum. 

3. Masukkan yis (kalau nak bancuh yis dengan sedikit air pun boleh).

4. Masukkan air dan santan pekat. Gaul rata semua bahan.

5. Perap adunan selama 2 jam.

6. Sapukan acuan dengan sedikit minyak. Tuangkan adunan ke dalam acuan.

7. Kukus selama 15-20 minit menggunakan api yang kuat.

8. Hidangkan bersama kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam.

Sabtu, 18 Julai 2015

Biskut Badam Koko

Biskut Badam Koko

Biskut Badam Koko

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
½ cawan badam yang ditumbuk
½ cawan tepung jagung
½ cawan tepung ubi
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
3 sudu besar serbuk koko
Manik koko


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.

2. Masukkan esen vanila, serbuk badam dan serbuk koko.

3. Masukkan tepung jagung dan tepung ubi.

4. Masukkan juga tepung gandum sedikit demi sedikit.

5. Terap dengan acuan dan letakkan manik koko di atasnya.

6. Bakar hingga masak dan simpan di dalam bekas kedap udara.

Jumaat, 17 Julai 2015

Biskut Cornflakes Rangup

Biskut Cornflakes Rangup
Sumber Resipi :
Kak Yatie

Bahan-bahan :

250 gram mentega
¾ cawan gula aising
1 sudu kecil esen vanila
1 biji kuning telur
250 gram cornflakes (diramas sikit)
2 cawan tepung naik sendiri


Bahan-bahan Lain :

Mangkuk kertas secukupnya
Ceri merah dan ceri hijau sebagai hiasan (dipotong kecil)


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dan gula aising hingga sebati.

2. Setelah sebati, masukkan kuning telur dan pukul lagi.

3. Kemudian masukkan esen vanila.

4. Masukkan tepung naik sendiri dan cornflakes yang diramas tadi.

5. Gaul sebati menggunakan senduk kayu saja.

6. Sudukan adunan ke dalam mangkuk kertas dan hiaskan dengan potongan ceri.

7. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 oC selama 20 minit.

8. Sejukkan biskut sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Biskut Nestum Butterfly

Biskut Nestum Butterfly

Bahan-bahan :

1 cawan marjerin
¾ cawan gula halus
1 cawan Nestum
1 cawan tepung kastard
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
Gula manik


Cara Membuatnya :

1. Pukul marjerin bersama gula hingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan Nestum. Kacau lagi.

3. Masukkan tepung kastard dan tepung gandum sedikit demi sedikit.

4. Uli sehingga menjadi doh.

5. Terap dengan acuan rama-rama atau acuan yang disukai.

6. Taburkan gula manik di atasnya dan bakar sehingga masak.

7. Biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara.

Kuih Loyang Pedas Ikan Bilis

Kuih Loyang Pedas
Sumber Resipi : 

Bahan-bahan :

½ kilo tepung beras
¾ cawan cili kering
1 cawan ikan bilis
1 camca teh jintan manis
2 camca teh garam
4 - 5 biji telur
4 - 5 gelas air
2 sudu besar gula
Minyak untuk menggoreng


Cara Membuatnya :

1. Panaskan acuan di dalam minyak.

2. Cili kering, ikan bilis dan jintan dikisar. Jangan terlalu halus.

3. Campur semua bahan kisar di atas bersama telur, garam dan air.

4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kisar hingga sebati.

5. Uji kepekatannya, jika agak pekat tambahkan sedikir air.

6. Sedia untuk menggoreng.

Jumaat, 10 Julai 2015

Biskut Bijan Kak Ani

Biskut Bijan Kak Ani

Bahan-bahan :

2 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum
1 cawan bijan goreng
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 cawan gula halus
½ cawan marjerin


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula bersama marjerin sehingga kembang.

2. Masukkan esen vanila dan telur. Kacau hingga rata.

3. Masukkan bijan goreng dan kacau lagi.

4. Masukkan tepung ubi dan tepung gandum sedikit demi sedikit.

5. Uli sehingga menjadi doh.

6. Terap dengan acuan yang disukai dan taburkan bijan di atasnya.

7. Bakar sehingga masak.

Isnin, 22 Jun 2015

Bubur Jagung Berkrim

Bubur Jagung Berkrim

Bahan-bahan :

5 tongkol jagung manis (dihiris)
Gula putih
Susu cair secukupnya
Daun pandan (diikat)
Sagu
Sedikit garam (untuk rasa lemak)


Cara Membuatnya :

1. Isi jagung direbus sehingga empuk.

 2. Masukkan gula secukup rasa dan biarkan gula larut.

3. Masukkan daun pandan, susu cair dan sedikit garam. Tunggu hingga mendidih.

4. Akhir sekali, masukkan sagu dan tunggu hingga sagu masak.

5. Tutup api dan sedia untuk dihidang.

Apam Tepung Beras

Apam Tepung Beras

Apam Tepung Beras

Bahan - bahan :

1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 ¼ cawan air
1 sudu kecil yis
Sepeket kecil eno


Cara Membuatnya :

1. Blend secawan nasi sejuk dengan air hingga hancur dan halus.

2. Masukkan gula, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati.

3. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam.

4. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno. Kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biarkan sebentar.

5. Panaskan kukusan. Sapu acuan dengan sedikit minyak terlebih dahulu.

6. Masukkan adunan ke dalam acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20 minit dengan api kuat.

7. Boleh dimakan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.

Ahad, 14 Jun 2015

Kek Coklat Buttercup

Kek Coklat Buttercup

Bahan A

1 cawan air
1 cawan serbuk koko
½ cawan gula halus


Bahan B

250 gram buttercup (1 ketul)
2 cawan gula halus
2 cawan tepung kek
6 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanila


Cara Memasak Bahan A :

1. Bahan A disatukan dan diletakkan ke dalam periuk.

2. Panaskan di atas api yang kecil.

3. Kacau sehingga ia likat.

4. Biar ia seketika dan sejukkan.


Cara Memasak Bahan B :

1. Pukul butter bersama gula hingga kembang.

2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.

3. Masukkan esen vanila.

4. Masukkan tepung kek berselang-seli dengan bahan A tadi.

5. Kacau hingga sekata.

6. Masukkan dalam loyang dan bakarlah dengan api yang sederhana.


Untuk Hiasan :

Sapu coklat yang telah dimasak cair ke atas kek berkenaan dan taburlah coklat rise pula di atasnya.

Sabtu, 13 Jun 2015

Kek Batik Vico Cream Cracker

Kek Batik Vico Cream Cracker  


Bahan-bahan :

35 keping biskut cream cracker (dipatah 4)
125 gram buttercup
1 cawan Vico
1 cawan susu pekat manis


Cara Membuatnya :

1. Masukkan Vico dan susu pekat manis di dalam kuali. Kacau hingga sebati.

2. Masukkan buttercup dan buka api.

3. Masak dengan api yang kecil sehingga mendidih dan buttercup cair sepenuhnya.

4. Masukkan biskut cream cracker dan gaulkan hingga sebati. Jangan kacau terlalu kuat hingga menyebabkan biskut hancur.

5. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega.

6. Tekan dengan padat dan rata perlahan-lahan.

7. Masukkan dalam peti sejuk lebih kurang 1-2 jam. Bila hendak dimakan, keluarkan lebih kurang setengah jam, kemudian barulah dipotong.

8. Sedia untuk dihidang.

Selasa, 2 Jun 2015

Wadai Kepeng Nangka

Wadai Kepeng + Nangka

Bahan-bahan :

3 cawan tepung pulut
¾ cawan tepung beras
Kapur sirih
Santan
½ cawan gula merah
Gula pasir secukup rasa
Sedikit garam
6 ulas buah nangka masak (dihiris)


Cara Membuatnya :

1. Campurkan tepung beras dan tepung pulut di dalam satu bekas.

2. Bancuh dengan air yang diletak sedikit kapur sirih. Uli sehingga tidak melekat di tangan seperti membuat kuih buah melaka.

3. Buat bentuk bulat dan dipenyek sebesar duit syiling 5 sen. Selepas masak ianya akan menjadi lebih besar. Bentukkan sehingga habis.

4. Apabila semuanya sudah siap, ketepikan dahulu.

5. Masak gula merah dan gula putih bersama sedikit air sehingga gula hancur. Tapiskan.

6. Campurkan santan dan gula yang dimasak tadi bersama sedikit garam. Masak di atas api hingga mendidih.

7. Apabila sudah mendidih masukkan kuih yang dileperkan tadi bersama isi nangka.

8. Setelah kesemua kuih timbul di permukaan barulah kuih tersebut telah masak sepenuhnya. Tutup api dan bolehlah dihidang.

Ahad, 17 Mei 2015

Kek Pisang Awak

Kek Pisang Awak

Kek Pisang Awak

Sumber Resipi: 
Periuk tanah

Bahan-bahan :

4 biji pisang awak @ emas (saiz sederhana) - dilecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 ½ cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh esen pisang @ esen vanila


Cara Membuatnya :

1. Panaskan oven pada suhu 185 darjah Celcius.

2. Sediakan loyang yang sesuai dan lenser dengan marjerin atau minyak.

3. Kisar gula, telur, minyak di dalam blender atau mixer sehingga putih. Anggaran masa selama 3 hingga 5 minit.

4. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat.

5. Masukkan campuran tepung dan kacau rata.

6. Masukkan pisang yang telah dilecek, esen pisang dan air limau. Gaul sebati.

7. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam ketuhar selama 45 minit atau hingga kek keperangan.

8. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak.

9. Sedia untuk dinikmati.